A medál titka - könyvajánló

2016. november 09. 08:17 - balaton | peti

a medál titka.jpg

Korábban már találkozhattatok az blog hasábjain könyvajánlókkal, most ezt a listát szeretném bővíteni egy újabb darabbal. A hosszúra nyúló téli estéken - bár ezek most már egyre rövidülnek - bizonyára Nektek is több időtök jut egy kis olvasgatásra, hát engedjétek meg, hogy a figyelmetekbe ajánljak egy 2012-es kiadású könyvet.

Mail Karolin A medál titka című alkotása egy romantikus történetet tár az Olvasó elé, a helyszín pedig nem más, mint a Balaton és annak környező tájegységei. A könyv ismertetőjében ez áll:

Tovább
Szólj hozzá!

A Balaton északi kapuja

2016. október 05. 09:50 - balaton | peti

vöröstemplom_felsoors.JPG

Felsőörs, Veszprém felől érkezve a Balaton északi partjának egyik kapuja. A völgyekkel szabdalt fennsík már ősidők óta lakott, a rómaiak is hosszú ideig, az I-IV. századig éltek itt szőlőt művelve a falut körülölelő lankákon. 1082-ben említik először egy királyi oklevélben, ekkor lakói még többnyire udvarnokok, tárnokok, szakácsok, szőlőművelő vincellérek, lovászok voltak. A XIV. századtól nagyobb kiterjedésű szőlőterületeket kezdenek telepíteni.

A török dúlás elpusztította, de aránylag gyorsan sikerült helyreállítani. A XVI. században csatlakozott a reformációs irányzathoz, a szőlőművelés mellett ekkor már jelentős volt a malmok szerepe is a településen, előbbit azonban az 1800-as évek végi filoxéra vész tönkretette, pótlását Veszprémből kellett megoldani. Ezt követően viszonylagos nyugalomban élte életét a kicsiny falu.

Tovább
Szólj hozzá!

Balatoni legendák 1. rész

2016. október 04. 08:42 - BALATON | NÓRI

badacsony.jpg

Valamelyik nap a neten keresgéltem és örömmel olvastam, hogy a többek által ismert balatoni legendákon kívül még mennyi kedves történet fűzödik a Magyar tengerhez. Ezentúl hetente egyet közzéteszünk itt a blogon is. A hűvös, sötét estéken egy forró tea mellett reméljük szívesen olvassátok őket.

Tovább
Szólj hozzá!

Túraajánló: Nagybakónak és Kereki

2016. szeptember 29. 08:00 - balaton | peti

csipkeb.JPG

Az őszi kirándulásoknak sajátságos hangulata van. A hűvös, párás reggelek után felszálló köd mögött megpillanthatjuk az ezerszínű természet különleges formáit és eredeti környezetükben kóstolhatjuk meg a gyümölcsök zamatos ízeit. Érdemes tehát túrabakancsot és hátizsákot ragadni ősszel is, mert a Balaton régióban rengeteg felfedezni való terület vár ránk.

Tovább
Szólj hozzá!

TOP 5 Makovecz alkotás a Balatonnál

2016. szeptember 27. 08:39 - balaton | peti

makovecz.jpgIlyenkor ősz táján, főleg, ha ilyen se-borús-se-napos idő köszönt be, az ember hajlamos egy kicsit elmélázni, megállni egy-két épület előtt vagy észrevenni olyan dolgokat, amelyek felett eddig elsiklott. Így vagyok ezzel én is – szinte nap mint nap elhaladok a balatonfüredi Halászkert Étterem mellett, természetes, hogy ott van, ahol mindig is volt és úgy néz ki, ahogy - jó ideig  fogalmam sem volt róla, hogy ez az épület is Makovecz Imre tervei alapján épült újra 1963-ban.

Nem vagyok építész, de a szépet, különlegeset szeretem – ezért is jártam egy kicsit utána, hogy a régióban merre láthatok még valami egyedit az egyik legnagyobb magyar építésztől. 

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: templom makovecz

Kísértetkastély a Balaton mellett

2016. szeptember 23. 08:35 - balaton | peti

fekete kastély.jpgMég ma is borzongva mennek keresztül Balatonederics külterületén, a 71-es úton azok, akik ismerik a tóra páratlan kilátással bíró (alsó és felső) „fekete kastélyok” hátborzongató történetét. A kastélyok egykori tulajdonosa a Nedecről származó Nedeczky-család volt, akik a 18. század első felében szereztek a környéken és Edericsen birtokokat.

Tovább
1 komment

This is Folqaaaa!

2016. szeptember 21. 09:38 - balaton | peti

folqabetyar.jpgSzeretnétek jópofa, ízig-vérig magyar ajándékkal meglepni ismerőseiteket? Tökéletes választás lehet a Folqa Collection egyik figurája. Nem hallottatok még róla? Pedig lassan már egy ideje nagy népszerűségnek örvend a szuvenírgyűjtők körében.

A Folqa Collection magyar találmány, egy olyan ajándékcsalád, mely modern formában ötvözi a népi hagyományokat. Neve a folklór szó leegyszerűsítésével született, rövid, tömör, frappáns, könnyen megjegyezhető bárki számára. A készletet különböző figurák alkotják, melyek mindegyike egy-egy tradicionális foglalkozást ábrázol. Minden mesterség köthető az ország egy adott területéhez és egy ehhez passzoló népviselethez.

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: ajándék Folqa

Bambusznád, majomkenyérfa, kókuszdió

2016. szeptember 20. 08:47 - balaton | peti

afrika m.jpgGondolom, mindenki tudná folytatni a felsorolást, hiszen a KFT együttes örökzöld slágere szinte minden buliban elhangzik és a karaoke-estek nagy kedvence is. De vajon azt is tudjátok, hogy a Balaton mellett is átélhető ez a hangulat? Pedig így van, a Balaton északnyugati részén találkozhatunk egy csepp Afrikával mégpedig Balatonedericsen az Afrika Múzeumban.

A kiállítóhely betekintést enged a „Fekete kontinens” világába felhőtlen szórakozást nyújtva kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Az attrakciók közül egyértelműen a legnépszerűbb a tevegelés. Te ültél már két púp közt? Egyszer mindenképpen próbáld ki! Sőt, ha így teszel, még beduin öltözetbe is belebujtatnak, hogy jobb képek készüljenek a Faceb családi albumba.

Tovább
Szólj hozzá!

Látnivalóajánló: arborétumok

2016. szeptember 19. 08:00 - balaton | peti

arborétum.jpg

A Balaton régióban több arborétumot is találunk. A két legismertebb a Badacsonyörsön található Folly arborétum és a szigligeti Eszterházy kastély parkjának arborétuma. A Folly arborétum, amely a Folly család három generációja kitartó munkájának és állhatatosságának köszönhetően a történelem viharaiban is szépülni tudott és fenn tudott maradni, elsősorban különleges örökzöldeket, fenyőféléket tár a látogatók elé – a mesés balatoni panorámáról nem is beszélve.

Tovább
Szólj hozzá!

Lili bárónő pontypaprikása kapros rezgőkével

2016. szeptember 16. 08:16 - balaton | peti

 

halpaprikás.jpgHuszka Jenő több operettsláger fülbemászó dallamának világhírű szerzője 1907-tól majd' négy évtizeden át fonyód-bélatelepi villájában nyaralt és dolgozott. Többek között itt írta a Lili bárónő és a Mária főhadnagy című operettjeit is. Villájával szemben tábla őrzi emlékét. A Lili bárónő ihletője Huszka felesége, Bacsák Lili volt - Bacsák György lánya.

Innen ered hát az alábbi fonyódi recept elnevezése, fogadjátok szeretettel:

 

Tovább
Szólj hozzá!

„Sajt-farmok” nyomában a Balaton régióban

2016. szeptember 15. 08:40 - balaton | peti

tihany-piac-3.jpgManapság egyre divatosabb a helyi piacokon biotermékeket vásárolni – nem véletlenül! Az ott vásárolható, helyben és hagyományos módon előállított, sok esetben bio termékek finomak és egészségesek! Ezzel párhuzamosan előtérbe kerül a természetközeli életmód is – e kettő „találkozási pontja” egy helyi piac vagy adott esetben (az állatsimogatóként is „üzemelő”) manufaktúra vagy farm látogatása lehet.

Tovább
Szólj hozzá!

Meríts erőt a természet csodáiból!

2016. szeptember 14. 08:23 - balaton | peti

zalakaros.jpg

A Kis-Balaton fővárosa az ország délnyugati felén található, alig 15 kilométerre északkeletre Nagykanizsától, az M7-es autópálya tőszomszédságában. A könnyű megközelíthetőségre szüksége is van, hiszen az utóbbi években komoly nemzetközi ismeretségre tett szert a piciny város.

 

Tovább
Szólj hozzá!

Földalatti kincseskamra: Csodabogyós-barlang

2016. szeptember 13. 12:11 - balaton | peti

gopr2150.JPGA Keszthelyi-hegység különleges élővilágáról már többször megemlékeztem, legutóbb itt, most azonban szeretném megmutatni a talán legizgalmasabb programot. Egy barlangba leereszkedni mindig kalandos. A sötétség, a különös zajok, mind-mind egyszerre ijesztőek és izgalmasak, de ha ezt még megfejelik érdekes természeti látnivalók is, annál többet kívánni sem lehetne. Pontosan ilyen a Balatonederics közelében található Csodabogyós-barlang. Immár több mint 10 éve merészkedhetünk le a 200 millió éves triász-kori kőzetek közé, hogy megtekintsük a világviszonylatban is egyedülálló edericsi mészkövet.

Tovább
Szólj hozzá!

Két hónap a Balaton körül

2016. augusztus 30. 08:41 - Deli Kitti

Két hónap, közel 60 település, tengerszint felett 400 méteren és a hegy mélyében 45 méteren. 37 fokban és 17-ben, esőben és szélben. Napsütésben és vaksötétben mindig Balaton.

Ez a 60 napos körutazás kellett ahhoz, hogy megtanuljam, hogy az észak-dél ellentét csak a helyiek fejében él, de amúgy a Balaton egy kerek egész. Egy hely, amire egy nagy családként lehet gondolni, vagy jó szomszédi viszonyra. Amikor a Balaton 210 kilométeres kerülete tovább terjeszkedik és elnyúlik a hegyekig. Amikor a balatoni medence nem a kert végében van, hanem a kerted van a medencében. Példádul a Pécselyi-medence ezotérikus szférájában, vagy a Káli-medence keleti kapujában.

Tovább
Szólj hozzá!

Családi üdülés története Almádiban

2016. augusztus 29. 10:44 - Deli Kitti

A Balaton északkeleti csücskében két magaslat közé beszuszakolt családi üdülőhely Balatonalmádi. Sokan talán nem is gondolnák, hogy a gyógyászat és a fürdőélet másik nagy zászlóvívője Balatonalmádi volt Balatonfüred mellett a reformkorban. Hosszasan beszélhetünk Füred rohamosan fejlődő infrastruktúrájáról, mozgalmas társadalmi életéről, amelynek nyomában lassan loholt Almádi is.

_dsc8878.JPG

Egy rendhagyó idegenvezetés során végigkísérhetjük Balatonalmádi turisztikai fejlődését, hiszen a legtöbben, ha valamit kötni kell a helyhez, akkor csak a híres permi vörös homokkövet tudják mondani, ami gyakorlatilag az összes épületfalban vagy kerítésoszlopban felelhető és csak Almádiban és Köveskálon bányászták. Míg Balatonfüreden a nagyvilági élet képviselői pihentek, addig Almádiban családosok foglaltak szállást. Feltehetőleg egyébként még Géza fejedelmünk adományozta a veszprémvölgyi apácáknak, akik a török benyomulásig igazgatták a települést. Tehát már a kezdetek óta lakott település, ahova már régen is a veszprémi polgárság járt le strandolni és gyógyulni.

Tovább
Szólj hozzá!

Egy fesztivál mindenkinek - Strand Fesztivál

2016. augusztus 26. 10:56 - Deli Kitti

Mindjárt vége a nyárnak, amit illik méltón elbúcsúztatni mielőtt visszaülünk az iskolapadba vagy az irodai íróasztal mögé. A hétvégén még pörög a Strand Fesztivál Zamárdiban, dübörög a déli part a hazai és külföldi előadók számaitól. Itt mindenki megtalálja a saját a zenéjét, hiszen a fesztivál mottója: a Balaton ritmusa, amit ugyebár mi határozunk meg. Mi is sokfélék vagyunk, mint a kínálat.

Ne ringassa magát senki abban a kicsinyes álomban, hogy egy átbulizott éjszaka után, majd jókat durmol a sátorban. Az első napsugarak felbukkanásakor jön az atomvillanással együtt járó napkitörés. Ezt úgy kell elképzelni, hogy elkezd világosodni, és ezzel ugyan egyenes arányban, de ezerrel szorozva jön a brutális meleg és azt az üvegházas-fóliasátras életérzést vesszük át az olasz paradicsomoktól. Tehát érdemesebb inkább fürdőruhát húzni és kimenni a partra egy árnyékos helyen kiheverni az előző esti alkoholmérgezést.

VAGY kipróbálni egy csomó játékot!

gopr2402.JPG

Tovább
Szólj hozzá!

Gyógyító természet a Káli-medence keleti kapujában

2016. augusztus 25. 13:46 - Deli Kitti

Mindenki folyamatos rohanásban van még nyáron is. Ezerrel szervezi a nyaralás részleteit, nyomja a gázpedált az autópályán,de a nagy pihenésben elfelejt megállni és egy kicsit lelkileg is pihenni. Zánkán a Gyógynövény-völgy egy kiváló kikapcsolódási lehetőség, ahol a sok növény látványa és illata, valamint a páratlan panoráma már eleve gyógyító hatású. Már csak egy csésze tea kell, és újult erővel vághatunk neki az őszi hajtásnak.

A Pécselyi-medence ezoterikus gyógyító erejéről korábban már beszámoltam, úgyhogy most ugorjunk is tovább a varázslatos a Káli-medencébe, hiszen itt találjuk Zánkán a Gyógynövény-völgyet.  Itt nemcsak levendulát, hanem több száz gyógyászati célokra használható növényt termesztenek - 7 ezer négyzetméteren.

Tovább
Szólj hozzá!

Randi Tipp: Kétkeréken Tihanyban

2016. augusztus 24. 17:05 - Deli Kitti

Ha beborul az idő, a legjobb, ha magunkra húzzuk a takarót, és összebújunk a párunkkal. Ha viszont eluntuk a kuporgást, vagy még ennél is több romantikára vágyunk, akkor irány a Tihanyi-félsziget! Reggeli piacozás, történelmi séta és koccintás levendulafröccsel - egy ideális nap kéz a kézben, az Apátság alatt.

A "tihanyozást" érdemes a Rév mellett található Tihanyi Piac Placc forgatagában kezdeni. A finomságoktól roskadozó asztalok mögül helyi termelők kínálgatják a portékikat: fűszereket, levendulát, mézet, és mindent, ami egy isteni reggelihez szükséges. Kicsit odébb mindenféle kézműves remeket találunk: kreatív apróságokat, antik bútorokat, különleges csecsebecséket.

_dsc7720_1.JPG

Ha a piacon megfelelően feltöltöttük az energiaraktárainkat, a legjobb, ha kerékpárra pattanunk. A félsziget csücskéből érdemes a Belső-tó felé tolni a biciklit, ahol a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Levendula Háza található. A hely ma már a nyugalom szigete, pedig évmilliókkal ezelőtt hatalmas változások színtere volt. A félsziget az akkori vulkáni tevékenységnek köszönheti különleges adottságait. Ezek történetével ismertet meg bennünket az itteni, interaktív kirándulás. A földtörténeti kalandozást a Pannon-tenger apadásától kezdhetjük, a láthatjuk a tűzhányók munkáját, majd megérkezünk a békés, levendulamezőkkel borított, romantikus mai Tihanyba.

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: gyereabalatonra

Így fedezd fel ősszel Gyenesdiást

2016. augusztus 23. 17:19 - Deli Kitti

Ha ősszel éppen  Keszthely és a kastély miatt leugrunk romantikázni egyet a Balatonra, semmiképpen ne hagyjuk ki a szomszédos települést, Gyenesdiást!  A Keszthelyi-hegységben megbúvó nagyközségben kiváló túra utakra találunk, van két nagyon mesebeli nevű völgye is, a Büdöskúti- és a Pajta-, melyek találkozásánál áll Magyarország legnagyobb bükkfája. Ha mégis kánikula lenne ősz ellenére, az sem nagy probléma, hiszen szép Balaton-parttal, stranddal is tud szolgálni Gyenesdiás. Nézzük is sorban, mit lehet itt csinálni, enni, látni! 

gyenesdias.JPG

Programnak valók

 

Természet Háza

A gyenesdiási Természet Háza a bakancsos és kerékpáros túrák kiindulópontja. Összesen 5 túrát ajánlanak a gyalogos kirándulóknak változatos nehézséggel és távolsággal. Ha bicajoznátok hirtelen ötlettől vezérelve, akkor akár bérelni is lehet. Akinek viszont már alapvetően a kerekezés volt a célja, biztos bevállalna egy hosszabb távot is, összesen 4 napnyi bringatúrázást állítottak itt össze. Bevállalósoknak természetesen ez akár egy körben is sikerülni fog. Izgalmas ősszel  a Kis-Balatonra induló túra, azt mindenképpen csináljátok meg! 

Tovább
Szólj hozzá!

Mihez kezdjünk rossz időben?

2016. augusztus 22. 16:51 - Deli Kitti

Sajnos ezen a nyáron előfordult, hogy ajánlani kellett a strandolás helyett más alternatívát, mert a természet közbeszólt. Még, aki egy utolsót ejtőzne iskolakezdés előtt, felsorolok pár opciót, hogy mihez is kezdjünk magunkkal rossz idő esetén a Balatonon.

dsc_7708_1.jpg

A Tapolcai-tavasbarlangban az a jó, hogy esős időben is látogatható. De nyilván nemcsak azért megy el az ember egy barlangba, mert éppen esik az eső, hanem mert érdekes története van, nagyon látványos és a világörökség egyik tagja Magyarországon is látható.

_dsc3801.JPG

Keszthely is lehetne rekorder a világban a rengeteg kiállításával, múzeumával. A Nyugat-Balatonon mindenki talál magának egy különleges tárlatot vagy egy finom bort vagy édességet.

Tovább
Szólj hozzá!

A háromszoros olimpiai bajnok is beszállt a balatoni közbiztonsági akcióba

2016. augusztus 19. 09:33 - balaton | peti

kissgergo.jpgA Balatonra küldték azt a felfújható bábut, amely először egy videóban tűnt fel. A vicces filmecske annyira népszerű lett a világhálón, hogy most offline módban is láthatóvá tették a fiatal sofőrök rémét, Fatert. Az akció népszerűsítésbe a háromszoros olimpiai bajnok, Kiss Gergő vízilabdázó is beszállt.  Nekik segített Füred kapitány, aki kölcsönkérte a Balaton száguldó riporterének autóját is, hogy figyelmeztethessék a tiniket a veszélyekre!

Tovább
Szólj hozzá!

Dráma, vér és végvári harcok a Balatonnál

2016. augusztus 18. 13:36 - Deli Kitti

Mi kell egy igazi végvári vitéznek? Visszacsapó íj, lándzsa, dárda, szablya, csatakereszt, pajzs, mellvért... és a Balaton környékén feltétlenül szükséges a jókedv is. Akkor főleg, ha a csatát már nem török, hanem az unalom ellen vívjuk. Szigligeten és Nagyvázsonyba a nyomott hangulatnak semmi esélye, van viszont vitézkedés, móka és gyönyörű kilátás.

Szigliget: szép kilátás, vitézi humor

Hogyan hangzik kecskedudán a Star Wars zenéje? És Beethoven a nyenyerén? A Szigligeti legények nem szolgaian követik a történelemkönyvek leírásait. Az itteni Várjátékok különlegessége, hogy nem rendhagyó történelemórát vagy egyszerű hagyományőrző bemutatót adnak a közönségne. A srácok azt teszik, amit valószínűleg az elődeik is, amikor a tudásokat megmutatták az egyszerű népnek: bohóckodnak, villogtatják az erejüket és szórakoztatják a közönséget. A korhű viccek jól megférnek a modern poénok mellett.

A csapat a tikkasztó melegben is történelmi hűségű viseletben áll a színpadon - ez sokszor több réteg ruhát, fémet, gyapjút jelent. Egy sisak súlya 7-8 kiló körül van, a teljes viselet még 25-30 kiló körül mozog. Nem csoda, hogy a kardok készítésénél már inkább a minél könnyedebb kiképzésre törekedtek, hogy a vitéz ne fáradjon el a csatában.

Tovább
Szólj hozzá!

Húsevő növény, bölömbika, tündérrózsa Balatonfenyvesen

2016. augusztus 18. 09:54 - Deli Kitti

Balatonfenyves nevétől eltérően nem a fenyveserdejéről nevezetes, inkább a Nagyberek élővilága, azaz a 200 madárfaj és a lápos-mocsaras vadvízi terület jellemzi. Gyalogos vagy biciklitúrákra is érdemes elindulni a környéken, de mindegyik közül talán a legizgalmasabb, amikor kenuba pattan az ember és a csatornahálózaton evezgetve élvezi a lápi életet. Így láthatunk repülő bölömbikát vagy húsevő növényt, esetleg mini harcsát.

_dsc7445.JPG

Balatonfenyvesen gyönyörű tündérrózsák úszkálnak a víz tetején, ugyan nem a Balatonban, hanem a kacskaringós csatornarendszerek víztükrén láthatóak. Furcsa dolog, hogy ezek mellett a harmóniát és békességet szimbolizáló virágok mellett él a növényvilág Dr. No-ja: a rence. A rence az a húsevő növény, aki gyanútlanul a kisebb bogarak háta mögé oson a vízben, majd szépen lassan, komótosan egyszercsak beszövi és mire észbe kap a bogár, már meg is ették. Elég bizarr látvány, de nem kell a dzsungelig menni egy húsevő növényért, elég csak a Nagyberekben járni. Bár nyugtasson meg mindenkit a tudat, hogy ez az egyetlen undi, de nem az egyetlen érdekes növény, amit itt meg lehet nézni. A többi része csodálatos.

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: gyereabalatonra

Kalandozások Zamárdiban

2016. augusztus 18. 09:39 - Deli Kitti

Kirándulás kétkeréken, de nem bicajon.

El kell oszlatnom azt a tévhitet, hogy Zamárdit, csak fesztiválok idején érdemes meglátogatni. Ebben a városban mindenki folyamatosan mozgásban van. Egy high-tech modern kütyün egyensúlyozva eljuthatunk például a Kőhegyi-kilátóba, ahonnan ellátni az évmilliók óta álló Badacsonyig. Így találkozik a múlt és a jövő Zamárdiban. A 21. század új közlekedési eszközével, a segway-jel túráztam egy órát és közben megnéztem milyen szép is a Balaton szíve.

Tovább
Szólj hozzá!

Szelfizz Balaton Borral!

2016. augusztus 17. 10:08 - Deli Kitti

Idén nyáron az Instagramot ellepték a borozós szelfik. Egyre többen pózolnak BalatonBorral a kezükben, úgyhogy úgy döntöttem, én is beszállok. Lőttem magamról egy pár képet egy vitárolás fedélzetén, híres balatoni borászokkal, és természetesen borokkal pózolva, közben pedig megpróbáltam kiderítani, miért jó, ha BalatonBorral szelfizünk.

Kiderült, hogy a borral fotózkodás egy egyszerű mozgalomnak indult, és az volt a cél, hogy a népszerűsítsék a balatoni borokat - mert nincs is jobb annál, mint mondjuk a Badacsony lankáin megpihenni egy kellemesen lágy, szerelmes kéknyelűvel a poharunkban...

Badacsonyi borozós tippek ITT

A Balatoni Körnek aztán annyira megtetszett az ötlet, hogy a legötletesebb, legpoénosabb fotókat kiteszik az oldalukra, ráadásul a legeslegjobbat egy karton BalatonBorral fogják jutalmazni. Szóval megéri pályázni!

Tovább
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása