Két hónap a Balaton körül

2016. augusztus 30. 08:41 - Deli Kitti

Két hónap, közel 60 település, tengerszint felett 400 méteren és a hegy mélyében 45 méteren. 37 fokban és 17-ben, esőben és szélben. Napsütésben és vaksötétben mindig Balaton.

Ez a 60 napos körutazás kellett ahhoz, hogy megtanuljam, hogy az észak-dél ellentét csak a helyiek fejében él, de amúgy a Balaton egy kerek egész. Egy hely, amire egy nagy családként lehet gondolni, vagy jó szomszédi viszonyra. Amikor a Balaton 210 kilométeres kerülete tovább terjeszkedik és elnyúlik a hegyekig. Amikor a balatoni medence nem a kert végében van, hanem a kerted van a medencében. Példádul a Pécselyi-medence ezotérikus szférájában, vagy a Káli-medence keleti kapujában.

Rengeteg élménnyel gazdagodtam és rengeteg mindent megtanultam, amit eddig nem tudtam a Balatonról. Nem elég, hogy Közép-Európa legnagyobb tava. A világörökség részét képező tavasbarlangja van, és csak itt termő szőlőfajtája és apró bogyója. Ugyan nem a mediterrán éghajlat jellemzi a térséget, mégis él itt húsevő növény és tündérrózsa. Ma már ugyan nem, de pár millió évvel ezelőtt nemcsak a Veszprémi Állatkertben lehetett orrszarvút látni errefelé.

Itt nemcsak a sokszínű élővilág, de a történelmi korok is megélnek egymás mellett. A kikötőben együtt köt ki a 125 éves Kelén és a legmodernebb gyorshajó. Átélheted milyen izgalmas volt egy végvári vitéz kiképzése, de kipróbálhatod magad a Balaton legmodernebb kalandparkjainak egyikében is. De ugyanez elmondható az ezer éve a földmélyében fortyogó gyógyító termálvízről és a mellette elterülő klassz csúszdákról is. Teszteltem a bicikli utakat északon és délen is. Szomjamat oltottam balatoni hosszúlépéssel és körbe is kóstoltam közben a Balatont.

Bőségesen volt részem mozgásban és pihenésben egyaránt. Megtapasztaltam, hogy nem kell az Alpokig mennem, ha szép hegyeket akarok látni. Elég, ha elindulok a Nyugat-Balaton felé és a Keszthelyi-hegység erdei útjait járom, vagy felsétálok a Szigligeti várba és a tanúhegyekben gyönyörködöm.

Ugyan most véget ér a nyár és kezdődik az iskola nem kell lemondani a balatoni pihenésről, hiszen tartogat egy csomó mindent a strandokon túl is, úgyhogy nyugodtan gyere a Balatonra!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr4911658826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása