Gyógyító természet a Káli-medence keleti kapujában

2016. augusztus 25. 13:46 - Deli Kitti

Mindenki folyamatos rohanásban van még nyáron is. Ezerrel szervezi a nyaralás részleteit, nyomja a gázpedált az autópályán,de a nagy pihenésben elfelejt megállni és egy kicsit lelkileg is pihenni. Zánkán a Gyógynövény-völgy egy kiváló kikapcsolódási lehetőség, ahol a sok növény látványa és illata, valamint a páratlan panoráma már eleve gyógyító hatású. Már csak egy csésze tea kell, és újult erővel vághatunk neki az őszi hajtásnak.

A Pécselyi-medence ezoterikus gyógyító erejéről korábban már beszámoltam, úgyhogy most ugorjunk is tovább a varázslatos a Káli-medencébe, hiszen itt találjuk Zánkán a Gyógynövény-völgyet.  Itt nemcsak levendulát, hanem több száz gyógyászati célokra használható növényt termesztenek - 7 ezer négyzetméteren.

A bemutatókertben található példányokból teakeverékek készülnek. Mindenki megtalálhatja a maga szájízének valót, hiszen ha egy gyógyteát rendszeresen fogyasztunk, akkor nem hátrány, ha ízlik is. Szerencsére lehet variálni a növényeket, hiszen sok hasonló hatású növény terem errefelé. Ezt onnan lehet tudni, hogy világ szinten felgyorsult a gyógynövény kutatás fejlődése 1905 óta, így egyre több hatóanyagot ismerünk többezer növényben.

 

Különböző praktikákat is meg lehet itt Zánkán tanulni. A hobbi kertészeknek szívesen adnak kertészeti tippeket, vagy adnak el palántákat, ha otthon szeretnéd kialakítani a saját herbáriádat. De a növénytermesztési tippek mellett a gyógyászati ismeretek is fontosak. A laikusok képzése mellett több felsőoktatási intézmény használja kutatási és oktatási célokra is a helyet. A környező iskolák is gyakran látogatnak el környezetórák keretei között, hogy mindenki jobban megismerhesse többek közt a Káli-medence, nagyobb távlatban a Kárpát-medence faunáját.

A nemrégiben nyílt kis kutatóközpontnak fontos célja még a helyi termékfejlesztés. Ezért a helyi vendéglőknek a saját termesztésű fűszereiket árulják, hogy még autentikusabb, balatoni ízvilágot kölcsönözhessenek az ételeiknek.

Azt szokás mondani, fűben fában orvosság, de azt is gyakran emlegetjük, hogy borban az igazság. Most már egy ideje a Gyógynövény-völgyben folyik a gyógynövényes bor készítés. Fontos a bor alkoholtartalma, de most kivételesen nem azért, amiért általában fogyasztani szoktuk. Jelen esetben ugyanis azért van rá szükség, hogy előcsalogassa különböző gyógynövények jótékony hatásait, amelyből egy kupica fogyasztása már eredményt hoz. Ám van olyan növény, ami nem ehető, viszont kenhető. A természetesség kedvéért ezt disznózsírba keverik bele, ami ugyan elég gusztustalanul hangzik, viszont annyival hatékonyabb, mint a bolti társaik. A disznózsír ugyanis nagyban hasonlít az emberi szövetek textúrájára, így jobban beépül a testünkbe, ergo jobban hat. Csak nem esztétikus. Bár ha az embernek veszettül fáj valamije, akkor szerintem eltekinthetünk ettől a kis hátránytól a szobánk rejtekében.

Kérésre előállítanak gyógyító krémeket, illetve szívesen adnak tanácsot különböző nyavalyák természetes kezelésében, sőt magad is szerezhetsz némi tudást, ha csatlakozol egy-egy képzésre vagy csak végighallgatsz egy idegenvezetést.

Tipp: Ha már ellátogattunk Zánkáig, akkor érdemes tovább követni a főút vonalát és ellátogatni a közelben magasló, a zánkaiak álmát őrző Hegyestű tanúhegyhez. Ennek tetejéről csodás panoráma nyílik a messzebb fekvő többi tanúhegyre, illetve a Káli-medence apró falvaira.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr6011356392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása