TOP 5 Makovecz alkotás a Balatonnál

2016. szeptember 27. 08:39 - balaton | peti

makovecz.jpgIlyenkor ősz táján, főleg, ha ilyen se-borús-se-napos idő köszönt be, az ember hajlamos egy kicsit elmélázni, megállni egy-két épület előtt vagy észrevenni olyan dolgokat, amelyek felett eddig elsiklott. Így vagyok ezzel én is – szinte nap mint nap elhaladok a balatonfüredi Halászkert Étterem mellett, természetes, hogy ott van, ahol mindig is volt és úgy néz ki, ahogy - jó ideig  fogalmam sem volt róla, hogy ez az épület is Makovecz Imre tervei alapján épült újra 1963-ban.

Nem vagyok építész, de a szépet, különlegeset szeretem – ezért is jártam egy kicsit utána, hogy a régióban merre láthatok még valami egyedit az egyik legnagyobb magyar építésztől. 

 1. Rögtön az elején valami fennköltre, valami nem evilágira akadtam: Siófok evangélikus templomát Makovecz 1986-ban tervezte és 1990-ben készült el.

 2. Ugyanezen a településen ki gondolná, hogy egy szálloda is a Mester keze munkájáról tesz tanúbizonyságot: a Best Western Janus Boutique Hotel & Spa épülete régi evangélikus imaház és egy iskola összeépítésével jött létre.

3. Balatonszabadiban Makovecz Imre építész és műhelye tervezte meg a község északi részén fekvő Dózsa telepet. Az itt épült házak mindegyike egyedi, s hordozza az alkotók kézjegyét.

4. 2010-ben adták át Makovecz Imre tervei alapján készült, az ezeréves Zalát ünneplő Millenniumi Emlékművet a Kis-Balaton partján, Zalaváron. Az emlékműben 2011-től látható a szintén Makovecz által megálmodott Életfa, mely a megye településeinek összetartozását szimbolizálja. Ezért az Életfán a jelenlegi Zala megye településeinek számával megegyező, 258 levél található.

makovecz2.jpg

5. Templom, hotel, emlékmű után a végén álljon itt egy oktatási intézmény is: a fonyódi Mátyás Király Gimnázium és Postaforgalmi Szakközépiskola épülete, amely köszönhetően Makovecz zsenialitásának, a magyar népi építészetet és a korszerű műszaki megoldásokat eredeti módon ötvözi.

Biztos, jó pár helyen fellelhetőek még Makovecz tervezések, egyre azért még kitérnék: szülőfalumban, Balatonszepezden sajnos jó pár éve zárva tart a helység egykori ikonikus étterme, a Sellő Vendéglő, amely a 71-es út fölé emelkedve valamikor nem csak finom ételeket, nyár estéken élő cigányzenét, hanem gyönyörű kilátást is kínált. A Makovecz Imre tervei alapján épített vendéglő 1965-ben nyitott meg és gyermekkoromban én is jó párszor ebédelhettem ott Szüleim jóvoltából.

Szólj hozzá!
Címkék: templom makovecz

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr317871366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása