A régi, az új, és a komp

2016. július 18. 11:47 - Deli Kitti

Idén májusban ünnepelte a balatoni hajózás 170. évfordulóját. Mára már a hagyományok tisztelete mellett, azért elérte a Balatont is a modernizáció, így egymás mellett parkol a kikötőben Közép-Európa egyik legidősebb hajója, a Kelén és a 3 éve menetrend szerint járó gyorshajó.

Régi, de nem rozsdás a 125 éves Kelén 

A 125 éves Kelén hajlott kora ellenére modern vetélytársait képes 1000 köbcentis motorjával lekörözni. Ez a gépezet nem is olyan kicsike, ugyanis csak a motor benne 2 tonna, amelyet a szakavatottak csak 36-os sakálnak neveznek. Henrik kapitány készségesen körbevezetett a régi hajó „kulisszái mögött”. Ugyan csak a múlt előtti tiszteletből, de még a hajó jobb oldalán szolgálatra készen áll a 125 évnél idősebb vasmacska, amit a Kelén is egy öregebb hajótól örökölt. A modernizáció elérte a horgony trendet is, habár kikötésnél a matrózok már nem ezt használják, de a régi idők emlékeként megtartották.

kelen.jpg

Ennek ellenére nem kell azt gondolni, hogy a hajó minden pontja őskövület, ugyanis a 125 év alatt Kelén sok kozmetikai átalakításon esett át. A szegecselések a régiek, de a tavaszi nagytakarításkor például belül teljesen újrakárpitozták, illetve a sok évi szolgálat alatt a Balatonon már a harmadik motort fogyasztja. Ugyan 30 éve töretlenül ontja a meleget a hajó aljában ez a gépezet, mégis rendesen hajtja a hajót, illetve könnyíti meg a 21. századi matrózok dolgát.  Régebben ugyanis három markos legény kellett ahhoz, hogy flottul menjen minden. Egy embernek vakon egy telegráfon keresztül hallgatva kellett követnie az utasításokat, amelyeket a két fedélzeten lévő diktált. Bár ennél még a tolatás egy fokkal komplikáltabb hadművelet volt. Le kellett állítani a motort, berakni a hajót hátramenetbe és újra elindítani, miközben a hajó tehetetlenségéből fakadóan siklik a vízen tovább…

Gyorshajó: száguldás a víz felszínén

Ami viszont nem siklik, az a BAHART 25 fős hajóflottájának legfiatalabb tagja: a gyorshajó. A gyorshajó nem siklik, hanem robog. A Balatonfüred-Tihany távot 10 perc alatt lehet teljesíteni vele, ami minden jó indulattal bevallva is, sokkal gyorsabb módszer, mint bármely más közlekedési eszköz a repülőt és a teleport kaput leszámítva. Meg hát persze sokkal stílusosabb így érkezni, mint egy légkondi nélküli családi kombi autóval, nem? Mondjuk ha nem cserélnénk hajóra a négykerekűnket az sem baj, mert komppal 10 percen belül juthatunk át egyik partról a másikra.

_dsc5275.JPG

A hajókázás most már közel kétszáz éve okkal az egyik legnagyobb vonzóerő a Balatonon. Nem csak levegőbe beszélek. A statisztikák is engem igazolnak. Idén már túl vannak a 400 ezredik utas fogadásán, és a hajózási társaság bízik benne, hogy ősszel az egymilliomodik utasukat is köszönthetik majd, addig is érdemes sokat hajózni, ugyanis az 500 ezredik utast is személyesen köszöntik a hajózásban dolgozók.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr888890860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MaCS_70 2016.07.21. 16:14:28

A Kelén motorja tudtommal nem ezer köbcentis (ami egyébként teljesen röhejes adat), hanem 97ezres, azaz 97 iteres, egyébként az NDK-ban gyártott darab. (Ebben sajnos nem vagyok biztos, csak az emlékeim mondatják velem.)
A hátramenetbe kapcsolás is nem kicsit félreérthető: a gépet nem azért kell leállítani, hogy hátramenetbe "rakjanak" valamilyen nem létező erőátviteli elemet, hanem azért, hogy magát a gépet indítsák újra reverz, fordított forgásirányú üzemben.

MaCS

neet 2016.07.21. 19:18:44

Amikor más hercegnő meg menyasszony, akkor én a Kelénen (vagy legalábbis balatoni hajón) szerettem volna hajóskapitány lenni. :) Éveken át. Még a 100. szülinapjára írott cikket olvastam talán egy fekete-fehér újságban, nem tegnap...

MaCS_70 2016.07.23. 00:09:40

@neet: Engem jó neygven éve, kisgyerekként felengedtem a Kelén kormányállásába, sőt, a kapitány volt annyira jófej, hogy a kürt gombját is megmutatta. Elég hangos földvári érkezés lett belőle... :)
Nekem azóta szerelem ez a hajó, bár azokból az évekből emlékszem egy konfliktushelyzetre is, amikor a Kelén és a családi vitorlás ütköző pályára került. Na, akkor is volt dudálás, de éppen nem én nyomtam.

MaCS
süti beállítások módosítása