Húsevő növény, bölömbika, tündérrózsa Balatonfenyvesen

2016. augusztus 18. 09:54 - Deli Kitti

Balatonfenyves nevétől eltérően nem a fenyveserdejéről nevezetes, inkább a Nagyberek élővilága, azaz a 200 madárfaj és a lápos-mocsaras vadvízi terület jellemzi. Gyalogos vagy biciklitúrákra is érdemes elindulni a környéken, de mindegyik közül talán a legizgalmasabb, amikor kenuba pattan az ember és a csatornahálózaton evezgetve élvezi a lápi életet. Így láthatunk repülő bölömbikát vagy húsevő növényt, esetleg mini harcsát.

_dsc7445.JPG

Balatonfenyvesen gyönyörű tündérrózsák úszkálnak a víz tetején, ugyan nem a Balatonban, hanem a kacskaringós csatornarendszerek víztükrén láthatóak. Furcsa dolog, hogy ezek mellett a harmóniát és békességet szimbolizáló virágok mellett él a növényvilág Dr. No-ja: a rence. A rence az a húsevő növény, aki gyanútlanul a kisebb bogarak háta mögé oson a vízben, majd szépen lassan, komótosan egyszercsak beszövi és mire észbe kap a bogár, már meg is ették. Elég bizarr látvány, de nem kell a dzsungelig menni egy húsevő növényért, elég csak a Nagyberekben járni. Bár nyugtasson meg mindenkit a tudat, hogy ez az egyetlen undi, de nem az egyetlen érdekes növény, amit itt meg lehet nézni. A többi része csodálatos.

 _dsc7427.jpg

TIPP! Lehetőség szerint ne rekkenő hőségben vágjatok neki ennek a kemény evezésnek, mert vissza is kell menni a kiindulópontra. Ha nincs kimondottan retinaégető napsütés, akkor talán nagyobb esély van arra is, hogy bölömbikát vagy kócsagot láttok felröppenni a nádasból. Nem kell folyamatosan az eget pásztázni - bár a Nagyberek madárvilága nagyon különleges és színes -, hogy láthassunk a növényeken kívül valami mást is. Ha a lapátunkkal megpiszkáljuk egy kicsit a meder alját, akkor előbukkannak pici harcsaszerű halacskák. Ha pedig beledöföd a lapátod élét az aljába, akkor elindul a metángáz kibocsájtás és apró bugyborékoló buborékokat is láthatunk, ahol kiszabadul a mocsárgáz. 

_dsc7463.JPG

_dsc7476.jpg

_dsc7481.jpg

Megnézhetjük a Nagyberek élővilágát a kisvasútról is. Régebben mezőgazdasági termékek szállításra használták a keskeny nyomtávú vasutat, ami átszeli a Nagyberket, azonban az ország többi kisvasútjához hasonlóan a balatonfenyvesit is nyugdíjazták.  A gazdasági célok helyét átvette az élményvonatozás. A kisvasúton utazgatva a szép táj nézegetése mellett a szerencsésebbek több védett állatot is láthatnak kitekintve az ablakon.

komment
Címkék: gyereabalatonra

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr6910411028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása