Lili bárónő pontypaprikása kapros rezgőkével

2016. szeptember 16. 08:16 - balaton | peti

 

halpaprikás.jpgHuszka Jenő több operettsláger fülbemászó dallamának világhírű szerzője 1907-tól majd' négy évtizeden át fonyód-bélatelepi villájában nyaralt és dolgozott. Többek között itt írta a Lili bárónő és a Mária főhadnagy című operettjeit is. Villájával szemben tábla őrzi emlékét. A Lili bárónő ihletője Huszka felesége, Bacsák Lili volt - Bacsák György lánya.

Innen ered hát az alábbi fonyódi recept elnevezése, fogadjátok szeretettel:

 

Ponytpaprikás:

Hozzávalók: 1,8kg pontyfilé, 1l halalaplé, 5dkg vöröshagyma, 5dkg zöldpaprika, olaj, liszt, tejföl, só, fűszerpaprika.

Olajon finomra vágott vöröshagymát pirítunk és hozzáadjuk a darabolt zöldpaprikát. A tűzről lehúzva megszórjuk fűszerpaprikával majd felengedjük halalaplével. Hozzáadjuk a sózott pontyfiléket, s készre pároljuk. A megpárolt pontyfiléket kivesszük a pörköltalapból, majd az alapot tejfölös habarással sűrítjük. A mártást kiforraljuk, majd átszűrjük. Vékony tejfölcsíkkal díszítjük. Kapros túrós rezgőke Hozzávalók: fél kg csuszatészta, 20dkg baconszalonna, fél kg túró, tejföl, fél csokor friss kapor, só. A csuszatésztát sós vízben kifőzzük. A húsos baconszalonnát apró kockákra vágjuk, serpenyőben kiolvasztjuk, kiszedjük zsírjából melybe beleforgatjuk a magfőzött, leszűrt csuszatésztát. A túrót áttörjük. A tejfölhöz hozzákeverjük a finomra vágott kaprot. A tálaláskor a forró tésztára halmozzuk az áttört túrót, meglocsoljuk a kapros tejföllel, majd megszórjuk a húsos pörccel.

Kapros rezgőke:

Hozzávalók: fél kg csuszatészta, 20dkg baconszalonna, fél kg túró, tejföl, fél csokor friss kapor, só.

A csuszatésztát sós vízben kifőzzük. A húsos baconszalonnát apró kockákra vágjuk, serpenyőben kiolvasztjuk, kiszedjük zsírjából melybe beleforgatjuk a magfőzött, leszűrt csuszatésztát. A túrót áttörjük. A tejfölhöz hozzákeverjük a finomra vágott kaprot. A tálaláskor a forró tésztára halmozzuk az áttört túrót, meglocsoljuk a kapros tejföllel, majd megszórjuk a húsos pörccel.

A receptet eredeti formájában és további érdekességeket is megtalálhatjátok a Fonyódi Turisztikai Egyesület honlapján.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr984889923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása