Randi Tipp: Kétkeréken Tihanyban

2016. augusztus 24. 17:05 - Deli Kitti

Ha beborul az idő, a legjobb, ha magunkra húzzuk a takarót, és összebújunk a párunkkal. Ha viszont eluntuk a kuporgást, vagy még ennél is több romantikára vágyunk, akkor irány a Tihanyi-félsziget! Reggeli piacozás, történelmi séta és koccintás levendulafröccsel - egy ideális nap kéz a kézben, az Apátság alatt.

A "tihanyozást" érdemes a Rév mellett található Tihanyi Piac Placc forgatagában kezdeni. A finomságoktól roskadozó asztalok mögül helyi termelők kínálgatják a portékikat: fűszereket, levendulát, mézet, és mindent, ami egy isteni reggelihez szükséges. Kicsit odébb mindenféle kézműves remeket találunk: kreatív apróságokat, antik bútorokat, különleges csecsebecséket.

_dsc7720_1.JPG

Ha a piacon megfelelően feltöltöttük az energiaraktárainkat, a legjobb, ha kerékpárra pattanunk. A félsziget csücskéből érdemes a Belső-tó felé tolni a biciklit, ahol a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Levendula Háza található. A hely ma már a nyugalom szigete, pedig évmilliókkal ezelőtt hatalmas változások színtere volt. A félsziget az akkori vulkáni tevékenységnek köszönheti különleges adottságait. Ezek történetével ismertet meg bennünket az itteni, interaktív kirándulás. A földtörténeti kalandozást a Pannon-tenger apadásától kezdhetjük, a láthatjuk a tűzhányók munkáját, majd megérkezünk a békés, levendulamezőkkel borított, romantikus mai Tihanyba.

A sok-sok természeti kincsen kívül Tihanynak van egy kulturális ékszerdoboza is. A KOGART Kiállítóházban mindig más és más tárlatot rendeznek be. Az aprócska házba az ország leghíresebb alkotói hozzák el a munkáikat, hogy zavartalan csendben, meghitt hangulatban csodálhassuk meg őket.

>>Nem maradhat ki a Visszhang-domb sem!

A dombtetőre feltekerni a Belső-tótól nem kis erőpróba, de a látvány mindenképpen megéri az izzadtságcseppeket. Az emelkedő végén a Tihanyi Apátság szelíd, fehér épületegyüttese tárul a szemünk elé. Az Apátság ódon épületében kellemesen hűvös van, ráadásul a története is csupa meglepetés. A márványoszlopok például egy is csellel valójában fából készültek. Aki nem hiszi, járjon utána!

Az apátságnak csodálatos gyóngynyövénykertje van. Itt rendszeresen taranak programokat: elkészíthetjük például a saját teánkat, vagy szakértői segítséggel barangolhatjuk be a kertet.

TIPP! A Levendula Hetek minden nyár elején szuper alkalom arra, hogy mélyebben is megismerkedjünk az apátsági gyógynövénykultúrával.

A napnak szebb zárása nem is lehetne, mint hogy egy pohár borral a keznkben nézzük a naplementét. ezt a helyi csárdák, borozók és pincék bármelyikében megtehetjük. Igazán romantikusak pedig felkereshetik hozá az Aranyház-sziklacsoportot. A siker garantált!

komment
Címkék: gyereabalatonra

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr6111648178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása