Íme 2016 legjobb balatoni strandétele

2016. augusztus 12. 13:40 - Deli Kitti

A Balatonon az utóbbi pár évben megindult a gasztroforradalom, ami teljesen új mederbe tereli a strandétkezés fogalmát.  A forradalmárok nem kevesebbet szeretnének, mint búcsút inteni az Balcsizás hőskorában debütált, zsírban tocsogó ételeknek, és egy kis csavarral megfűszerezett, könnyen fogyasztható, ízletes fogásokat tenni a strandbüfék étlapjára.

Strandétel-versenyt is szerveznek ezért, így idén is kiválasztotta a zsűri az év legjobb beach foodját és egy új reménységet is felfedeztek mellette. Végigkísértük a kóstolást és az eredményhirdetést is. 

Az előválogatást idén is a We Love Balaton stábja nyerte meg, de a végítéletet az ételek fölött egy szakmai zsűri hozta meg: Stahl Judit, Kalas Györgyi az Index és Zirig Árpád az Origo gasztro újságírója. Végigkísértem a teljes versenykóstolás, és oldalukon  magam is tömtem a hasam.

Első megállónk a zánkai Neked Főztem volt. Itt megkóstoltuk a Rántott sajt neked nevű új strandételt, amely ötféle tehénsajtból készített rántott sajtot tartalmazó szendvicsféle. Ezt egy szakszerűen pocaknak nevezett péksüteménybe dugják bele, amit Kisapátiban készítenek. Ebbe a pocakba és ezáltal a mienkbe még kerül pácolt hagyma (egy kis almaecetbe áztatva gyengül az erőteljes hagymaszag), illetve aszalt paradicsom és egyéb zöldfűszerek. Horváth Orsolya a Neked Főztem tulaja szerint mindig kicsit más az ízvilág, de ettől függetlenül nagyon ízletes és egyben ötletes gondolat a finnyások és a vegák kedvencét, a rántott sajtot finom beach foodként újrafogalmazni.

Ezután ellátogattunk a badacsonyi Kishableányba,  - náluk már korábban utánajártunk, hogy miből készül a Bazalt Burgerük -,  hogy teszteljük a füstönsült hasalját egy pulled pork óriásszendvicsben, a Manga Laciban.

Első gondolatom az volt a Manga Lacival kapcsolatban, hogy nem spórolnak ki belőle semmit. Az alapanyagok hasonló precizitással van kiválasztva, mint a burgerükben. Bár ebben a szendvicsben nem helyi termelő uborkája található, de ez egyáltalán nem árulás, hiszen ez az uborka illik a legjobban az ételbe. A barna rozsos bagettet viszont a helyi pék csak Bezerics Daniék Lászlójának készíti. Manga Lacit egyébként nemcsak a Kishableányban, de a keszthelyi Palettában is lehet falatozni.  

_dsc5525.JPG

Van még egy ilyen kétlaki beach foodunk (szintén a Kishableány és a  balatonboglári Paletta közösködik) a versenyben, ez pedig a Big Mekk. A neve egyáltalán nem elírás, inkább csak egy kis ráutaló csavar. Ugyanis ez egy húsmentes burger. A sajt benne a nevéből adódóan is kecske tejéből készül. Ez azért is különleges, mert a kecskesajt általában egy nagyon jellegzetes, olyan  "szagosabb" sajtféle, ami ebben a burgerben egyáltalán nem jön elő. Egy kis salátával és aszalt paradicsommal megbolondítva egy kellemes, könnyű nyári étel.

_dsc7385.JPG

Menetrend szerint Badacsony után Vonyarcvashegy felé vettük az irányt, az újonnan nyílt The Spot-ba. Sipos Ádámnak ez az első szezonja a Balatonon, és bár lángossal, de egyáltalán nem a hagyományossal akart nekivágni.Inkább kisütötte a lángost és rakott bele egy nagy húspogácsát. Így született meg a Spot burger, amire mondhatnám azt is, hogy a lángos felfalt egy hamburgert. Hatalmas ötlet szerintem. Ehhez jár az amerikai  numeró egyes salátája, a  coleslaw, - ami egyébként  egy kellemes majonézes káposztaköltemény -, illetve a burgonyaszirom. Ehhez kérhetsz többféle mártogatóst is, melyek közül nekem a kedvencem a mangólekvár volt, ami mustárral van kikeverve. Ez hasonlóan morbid párosítás a fejemben, mint a lángosba zárt husi, de úgy tűnik működik. Talán ez az a pont, amikor a retro kaják új értelmet nyernek.

Végül eljutottunk oda, ahol a Balaton nincs annyira közel, de a hely atmoszférája kárpótol ezért. Itt inkább a balatoni borokon van a fő hangsúly, ami mellé jól esik néha eszegetni valamit. Gyenesdiáson a Darnay Pincében a Gyenesi Ficánka pont egy ilyen eszegetnivaló. Nevéből könnyen kitalálható, hogy halat mindenképp tartalmaz. Balatoni bor mellé egy kis tapolcai pisztrángból készült borkorcsolya ideális társ, miközben egy pokrócon ücsörög az ember. Az autóvezetőknek vagy másnaposoknak pedig kiskockás-mintás tetejű befőttesüvegben szolgálják fel a limonádét, ami teljes összhangot ad cukiság terén a Gyenesi Ficánkához.

EREDMÉNY: 

Az utolsó étel elfogyasztása után a zsűri tanácskozni kezdett, hogy melyik volt idén a legjobb strandétel. A Balaton KÖR által alapított Év strandétele címet végül  a Paletta és a Kishableány szendvicse nyerte, hiszen a zsűri egyöntetűen kimondta, hogy a Big Mekk a nyerő idén. Szerencsére ezt a déli és az északi parton nyaralók is meg tudják kóstolni.

Az év felfedezettje díjat pedig a The Spot lángos burgere kapta a frissítő ötletért és a további sikerek megelőlegezéseként.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr9410116870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása