Irány a pékmester "felfedezte" tavasbarlang!

2016. augusztus 09. 18:14 - Deli Kitti

A véletlen felfedezések sorát gyarapítja a nemrégiben kibővített Tapolcai-tavasbarlang. A barlang és Tóth Pál pékmester története ott kapcsolódik össze, amikor Pál pék - aki csak az udvarában lévő kutat szerette volna kimélyíttetni -  robbantásos módszerrel látott neki a munkának. Egyszeriben a földalatti barlangrendszerben találta magát, mely mára a világörökség része lett. 

dsc_7708.jpg

A Tapolcai-tavasbarlang a város alatt húzódó,  több mint 10 km hosszú barlangrendszer része, de ezt nem mind tudjuk a kis ladikkal körbehajózni: kapcsolódnak hozzá szárazföldi járatok, jelentős részét a kristálytiszta (karsztvíz) tó rejti el, melyet még folyamatosan tárnak fel a búvárok. (A víz egyébként olyan tiszta, hogy abban pisztrángokat nevelnek a tapolcai pisztrángtelepen. Tehát Tapolcán kötelező megkóstolni a pisztrángot!) 

Egy közel 700 m-es szakaszon bejárhatjuk a publikus járatot, néhány száz méteren magunk evezgethetünk a kis fém csónakban. A barlangban az előrejutás nem is olyan egyszerű, mint azt a Vidámparkban tapasztalt mesecsónakból következtetné ki az ember. Itt biztosan izommunkára lesz szükség, melyet egy 12 éves gyerek azért gond nélkül képes megoldani. Bölcsészeknek viszonylag nehezebb feladatot jelent megugrani ezt a szintet, de ne essünk kétségbe.  Ahogy vezetőnk is elmondta, a járat egy teljes kört ír le, s reméljük a végén pont ugyanoda jutunk majd ki, ahonnan elindultunk. 

Ne vonjunk le tapasztalati következtetést a szánkózásból vagy a velencei gondolázásól sem, mert nem a hátul ülőnek kell irányítani-evezni, hanem annak, aki a csónak orrában foglal helyet. A második-harmadik utas praktikusan a fordulásokban és irányváltásban tud segíteni - a barlang falát kell használni erre -, mivel a szűk járatban az egy szem evezős hamar elvérzik. Az összeszokott csapatmunka viszont meghozza az eredményét: a közel 20 perces "extrém túra" nagyon jó élmény. Viszont soha ne hagyjuk el a lapátot!  

Érdemes megemlíteni, hogy a vizet nézve nagy szerencse érheti az embert, ha meglát benne egy kis halat, a Malom-tóból elkószált fürge csetrit, ami igen ritka és éppen ezért megbecsült látogatója a tavasbarlangnak. Bevált technikáról viszont nem hallottunk a szerencse foganasításához, mint mondjuk a kéményseprők esetében. 

Ha a túránk elején még nem tettük meg, hanem rögtön a barlangrendszerbe rohantunk, feltétlenül szánjunk még körülbelül egy órát a tavasbarlang fölötti látogatóközpontra, ahol rengeteg játék, kiállítás, 3D mozi mesél a földtörténeti kialakulásától kezdve a jelenleg folyó munkálatokig. Kényelmesen eldőlhetünk babzsákfotelekben, mozizhatunk, megismerkedhetünk a cseppkövekkel és a barlangok kis szörnyeivel, a denevérekkel, a mászófallal, és a különösen jól öltözött ősemberekkel is.  

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr618928290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RedRum 2016.08.11. 12:23:50

A barlang bejáratánál borongós időben a fél Balaton nyaralótömege egyszerre lelhető fel (a másik a Festetics kastély körül keres parkolót és boxol a bejáratnál). Úgyhogy az idegbaj elkerülésére célszerű szezonon kívül látogatni.
süti beállítások módosítása