Így fedezd fel ősszel Gyenesdiást

2016. augusztus 23. 17:19 - Deli Kitti

Ha ősszel éppen  Keszthely és a kastély miatt leugrunk romantikázni egyet a Balatonra, semmiképpen ne hagyjuk ki a szomszédos települést, Gyenesdiást!  A Keszthelyi-hegységben megbúvó nagyközségben kiváló túra utakra találunk, van két nagyon mesebeli nevű völgye is, a Büdöskúti- és a Pajta-, melyek találkozásánál áll Magyarország legnagyobb bükkfája. Ha mégis kánikula lenne ősz ellenére, az sem nagy probléma, hiszen szép Balaton-parttal, stranddal is tud szolgálni Gyenesdiás. Nézzük is sorban, mit lehet itt csinálni, enni, látni! 

gyenesdias.JPG

Programnak valók

 

Természet Háza

A gyenesdiási Természet Háza a bakancsos és kerékpáros túrák kiindulópontja. Összesen 5 túrát ajánlanak a gyalogos kirándulóknak változatos nehézséggel és távolsággal. Ha bicajoznátok hirtelen ötlettől vezérelve, akkor akár bérelni is lehet. Akinek viszont már alapvetően a kerekezés volt a célja, biztos bevállalna egy hosszabb távot is, összesen 4 napnyi bringatúrázást állítottak itt össze. Bevállalósoknak természetesen ez akár egy körben is sikerülni fog. Izgalmas ősszel  a Kis-Balatonra induló túra, azt mindenképpen csináljátok meg! 

 

A kirándulások és túrák mellett van egy saját kiállítótere is a Természet Házának. Ez az interaktív kiállítótér betekintést enged abba az erdei világba, amit nem mindig láthatunk, ha egy erdei sétára indulunk. Közelről megnézhetünk többféle preparált rovart, ami kevésbé olyan undi, mint ahogy első hangzásra gondolnánk. Sokkal inkább érdekes, hogy olyan bogarakat és rovarokat figyelhetünk meg közvetlen közelről, amik a fejünk fölött repkednek ugyan, de gyakran észre se vesszük őket. Emellett azért a nagyobb testű állatokról, növényekről játszva tanulva tudhatunk meg sok érdekességet, akik állandó lakói a Keszthelyi-hegységnek.

Maga a terület is hasonlóképp izgalmas, mint a lakói, ugyanis az évmilliók alatt jelentősen átalakult, s ezeknek a földtörténeti koroknak a lenyomatát az itt kiállított kőzeteken meg is lehet nézni, tapogatni. 

Festetics Imre Állatpark

Ha már az előbb a kőtapizásról volt szó, akkor folytassuk inkább élőlényekkel, mégpedig őshonos háziállatokkal, amelyek mindegyike egy igazi cukiság - a maga módján. Nézzünk el tehát a  Festetics Imre Állatparkba, ahol kecskétől a kutyán át a rackáig minden őshonos állatfajt képviselőjét meg lehet etethetni és megsimogathatni. 

Haladó tipp:  a bejáratnál érdemes venni úgy 5 zacskó eleséget. A kis fehér zacskó láttán minden kisállat kezesbárány lesz, még az is, ami egyébként harapni vagy rúgni szokott - és itt most a szamárra gondolok. Annak ellenére, hogy a fehér racka juhnak ijesztően fura pupillája van, egy nagyon kedves és simogatható jószág. 

Koronglövészet

Agyaggalamb lövészet egy igazi kuriózum. Anno a Festetics család - akiknek Gyenesdiáson vadászterületeik voltak Gyenesdiáson és kastélyuk ugyebár Keszthelyen -  is azzal foglalatoskodott, hogy beélesítse a vadászatra használt fegyverét az agyaggalambok kilövésével.

 

A jó célzóképesség itt nem hátrány, de ha nincs, akkor is belejön egy idő után az ember. Ebben a gyönyörű környezetben  megismerkedhetsz a sportlövészet minden csínjával is. Legfőképp azt  a részét kell különösen megszívlelni, hogy a fülvédő használata kifejezetten ajánlott, ha nem akarsz egy hétig fülcsengéssel élni.

J & A Kerámia

A Pék házaspár (nem pékek, keramikusok) hagyományteremtő a maga szakmájában. A fazekas mesterséget és ennek termékeit Juli és András honosította meg a 90-es években Gyenesdiáson. Bemutatótermükben a 15 különböző tájegység számtalan mintájával díszített bögréket és tányérokat lehet megvásárolni. A vállalkozó szelleműek a saját bőrükön is megtapasztalhatják, hogy mennyi munkával és odafigyeléssel jár egy-egy tárgy elkészítése. A pedagógusházaspár már régóta csak ennek él, ráadásul ugyan olyan lelkesedéssel mint a kezdetek kezdetén. 

Szívesen fogadnak minden amatőr fazekast.  Otthon mindenki ihat az általa készített kis bögréből vagy ehet a kis tányérból, ugyanis az agyagozás után a házaspár szívesen kiégeti szép színes mázzal bevont kis csetreszeket. 
Különösen Kristóf napon érdemes felkeresni őket, mert  Kristóf az utazók és kereskedők védőszentje. Ezért Kristóf napon a J & A Kerámia rendhagyó módon ünnepli a fennállását, Hatalmas utcabált szerveznek.

 

Ennivalók

 

A Darnay Pince

 Az idei Év strandétele verseny toplistájában az élmezőnyben végzett a Darnay Pince Ficánka nevű pisztráng salátájukkal.  A tapolcai pisztráng filéből készült, kétféle uborkát tartalmazó halsaláta mellett meg lehet még kóstolni a Cubano  amerikai szendvicset.  Ez egy jó rostos bagettbe zárt sonka saját termesztésű uborkával, meglocsolva egy kis házi mustárral a nyári melegben igazi felüdülés a gyomornak.

 

Hozzá a helyi borászatok borát kínálják. Somogyi Zoltán, a Darnay tulaja szerint nem kell mindig a csillivilli, hangzatos nevű borokat a poharakba tölteni, hiszen másban is megtalálható az érték.  Zoli már csak tudja, ugyanis évekkel ezelőtt gasztrobloggerként kezdte pályafutását. Mióta itt él, Gyenesdiáson folyamatosan gasztronómiai programok szervezésén munkálkodik.  Szeptemberben például hobbi pékek találkozóját hozza össze. A work shopon bárki elkészítheti kedvenc péksüteményét.

 

Bringatanya

Az édesszájúak sem maradnak kielégülés nélkül Gyenesdiáson. Főleg azért, mert az ország egyik legjobb fagyizója található itt közvetlenül a bringaút mellett. 

 

 Idén három díjnyertes fagyijukat is megkóstolhatod a pultban:

"Gyenesdiós": dió alapfagyi, házi készítésű otelló szőlő lekvárral, és sós diógrillázzsal elnyerte idén a Balaton fagyija különdíjat


Vilmoskörtés borhab: marsala olasz desszertborból készített alapfagyi,házi készítésű vilmoskörte lekvárral,és grillázzsal az Év fagylaltja versenyen arany minősítést kapott.


Kardamomos meggy: hagyományos meggy alapfagylalt, házi készítésű kardamomos meggy lekvárral az Év fagylaltja versenyen ezüst minősítést kapott.

Nektek is összefutott a nyál a szátokban? Teszteltem őket és valóban olyan finomak, mint leírva gondolnánk. Senkinek sem kell elkeserednie, hogy vége a nyárnak és már nem lehet több fagyit enni, ugyanis a Bringatanya még ősszel biztosan vár mindenkit.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr1811334390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása