Amerikai vasútmodellek Balatonakaliban

2014. június 17. 10:42 - balaton | peti

vasútkiállítás (5).jpg

Június 18-22. között (szerda-vasárnap) Magyarországon elsőként látható egy 20 méter hosszú, amerikai stílusban épült modulrendszerű terepasztal. A H0 építési nagyságú terepasztal részletei az 1960-as évek keleti parti hangulatát idézik. A mellékvonali jellegű egyvágányos pályán dominál a szénszállítás, de különböző árukat szállító vegyes tehervonatok, illetve egy-egy mellékvonali, főként motorkocsis személyvonat is felbukkan.

A kiállítást a Láng Vasútmodellező és Modulépítő Egyesület szervezte Balatonakali Önkormányzatával közösen. Az Egyesület a hazai modulterepasztal építés kezdeményezője a '90-es évek második felében. Az Egyesület akkoriban épített H0-ás, magyar mellékvonali modulterepasztalai már 1999-ben és 2001-ben eljutottak nívós külföldi kiállításokra, ahol komoly elismerést vívtak ki, hiszen előtte nem volt ismert a hazai vasútmodellezési tevékenység. Később az Egyesület a keskeny nyomközű vasutak modellezésében is belekezdett, a kevésbé ismert, ám annál több lehetőséget tartogató 0e építési nagyságban. Az amerikai modulrendszer építése ugyan néhány éve már elkezdődött, azonban a megoldásaiban, szokásaiban teljesen eltérő amerikai vasút - az Egyesülettől megszokott - minőségi modellezése rengeteg utánajárást, szakmai kutatást igényelt.

Balatonakali Önkormányzata idén második alkalommal partner a vasútmodell-kiállítás létrejöttében, tavaly 0e-s magyar keskeny nyomközű modulrendszer mutatkozott be.

Helyszín: Balatonakali Művelődési Ház (8243 Balatonakali, Petőfi Sándor utca 2.) Megközelíthető a vasútállomástól gyalog pár perc sétával, illetve a 71-es főúttól autóval 250 méter. Parkolási lehetőség a vasútállomás előtti téren.

Időpont: 2014. június 18-22. között

Nyitva tartás: Naponta 10-13h és 18-21h között. Eső, rossz idő esetén egész nap nyitva!

Belépők: Felnőtt: 600 Ft, gyermek (14 éves korig): 400 Ft, családi (2 felnőtt + 2 gyermek): 1600 Ft

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr856309431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása