Balatoni tűzokádó sárkányok - balatoni legendák 3. rész

2014. november 10. 21:35 - BALATON | NÓRI

susu.png

Tudtátok, hogy a Balaton környékén legalábnb két sárkány élt réges-régen? Ha nem, akkor olvassátok el ezt a romantikus legendát is.

A történet szerint valamikor réges-régen élt a Bakony erdejében egy huszonnégy fejű sárkány, aki rettegésben tartotta a környékbelieket, hiszen mindennap huszonnégy lányt evett meg. Ha nem kapta meg a táplálékát, szörnyű haragra gerjedt, és mind a huszonnégy fejéből pusztító lángcsóvákat bocsátott ki. Egy nap a környék legerősebb legényének, Balatonnak a mátkája került sorra. A legény úgy döntött, hogy megvédi a szerelmét bármi áron, és nem engedi a sárkányhoz. Teltek a napok, az éhes sárkány üvöltése betöltötte az egész erdőt, zengett tőle a vidék. A tizenharmadik napon a szörnyeteg nem tűrte tovább az éhezést, tüzet okádva előtört a barlangjából és a földet kezdte kaparni, így követelte az élelmet. Dühében hatalmas medret kapart a földbe, amiből forrás tört fel, másnapra pedig tó keletkezett a hegyek lábánál. A sárkány egyre dühösebben követelte a lányt, ezért a legény szablyát fogott és elbúcsúzott a mátkájától, hogy megvívjon a fenevaddal. Balaton derekasan küzdött, sorra hulltak a vízbe a sárkányfejek, az utolsó fejjel együtt azonban ő is a vízbe esett, és holttestét elnyelték a hullámok. Halálhíre hallatán a mátkája is a vízbe vetette magát, és most együtt nyugszanak a tó fenekén. A bátor legény iránti tiszteletből és hálából a sárkány nyomán keletkezett tavat Balatonnak nevezték el a környékbeliek.

Szeretnéd megismerni a másik kettő legendát is, ami a Balaton keletkezéséről szól? Olvasd el korábbi bejegyzésünket.

És ha ez nem lenne elég, akkor be kell számolnom arról, hogy még egy sárkány élt a Balatonnál, a Szent-György hegynél.

A Szent György-hegyi jégbarlang hűvösét télen-nyáron messziről érezni a Balaton-felvidéken. Az üreget Sárkány-barlangnak is nevezik, mert a néphit szerint egykor sárkány lakta, mellyel maga Szent György végzett.

A jégbarlang a Szent György-hegyet körbejáró tanösvény második állomásaként látogatható, a hegy oldalán ledőlt egykori bazaltoszlopok törmeléktömbjei között megrekedt, alig tíz méter mély üreget, kialakulása miatt a szaknyelv inkább álbarlangként említi. Bár az üreg szája ma újra sziklákkal van tele, így belseje nem megközelíthető, a helyszíni fagyot bárki érzékelheti, hiszen már bejáratának környezetében is nulla Celsius-fok uralkodik egész évben, sőt itt-ott jégképződmények is láthatók.

Végül jöjjön a jó hír, egy sárkánnyal még mindig találkozhattok a Balatonnál: Ő Süsü, aki a balatonszárszói Csukás Színház kabalaállata és gyakran sétál a környéken.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr296885255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása