A 2016. év Balaton fagyija a Vulkánok ajándéka

2016. május 09. 13:54 - balaton | peti

fagyi1.jpg

Ha vulkánokra gondolunk a Balaton körül, akkor elsőként a Tapolcai-medence tanúhegyei juthatnak eszünkbe. Azt gondolhatnánk a 2016. év Balaton fagyija is arról a környékről származik, de ez csak féligazság. A győztes édességet – 2014. után ismételten – a balatonmáriafürdői Florida fagyizó készítette el.

Azonban nem véletlen az elnevezés, ugyanis a hűsítő nyalánkság összetevői között megtalálható a menta, a citromfű és 100%-os, Szent György-hegyi must is. Sőt, a tálalása is tisztelgett a tanúhegyek előtt, nem feledve, hogy a Badacsony környéki szőlők és borok a vulkánoknak köszönhetik tüzes zamatukat. A győztes fagylalt kiválasztásakor a zsűri figyelt a megfelelő alapanyagok és felhasznált technológiák mellett az íz-, illat- és színharmóniára is, sőt a tálalást is külön értékelték.

A Balaton Turizmus Szövetség által szervezett pályázaton 3 különdíjas fagylalt is született. Idén is különdíjban részesült a balatonalmádi Amaretto Fagyizó, most a Pisztáciás csokibomba fagylaltjával nyerte el a zsűri kegyét. Egy diós és egy mandulás különlegesség is helyet kapott a díjazottak között, amelyeknek megalkotói a Bringatanya Fagyizó, Gyenesdiásról és a Cappuccino Kávéház volt Balatongyörökről. Mind a két fagylaltnak a különlegessége, hogy a fagylaltot sós magvak bolondítják meg. A diós fagylaltot „Gyenesdiós” néven, a mandulásat Györöki mandulás néven kereshetik a vendégek a pultban.

fagyi2.jpg

Ez volt a harmadik alkalom, hogy megválasztották az év Balaton fagyiját, az utóbbi évekhez hasonlóan idén is a tavaszi Nyitott Balaton programsorozathoz kapcsolódva. 2016-ban 11 fagylaltozó nevezett különleges fagylaltkreációikkal, róluk ezen a honlapon további információk találhatók. A korábbi évek eredményeiről és díjazottjairól itt és itt számoltunk be. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr568699564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása