Pezsgő fürdővilág, cigányzene, sétahajózás

2015. szeptember 14. 16:51 - balaton | peti

rom_ref.jpgSenki ne lepődjön meg, ha 1800-as évekbeli ruhákba öltözött hölgyekkel és urakkal találkozik Balatonfüreden, ez szeptember közepén teljesen normális arrafelé, hiszen ekkor tartják immáron 10. alkalommal a Romantikus Reformkor fesztivált. Igazi időutazás ez, a múltbéli hagyományok megidézése, hiszen a balatonfürediek igazi lokálpatrióták, polgárok a szó valódi értelmében, akik szívesen visszahozzák a történelmi időket, a fürdőélet fénykorát.

Aki bekapcsolódik a színes programforgatagba, szeptember 18-tól 20-ig úgy érezheti itt magát, mint mikor a dédnagymamája udvaroltatott cukrászdákban délceg katonatisztekkel. Az új vendégforgalmi trendeknek megfelelően a fonákját is megidézik ennek az idilli világnak. Katona Csaba történész „Füred alulnézetben: félvilági alakok a 19. századi fürdővárosban” címmel érdekesnek ígérkező előadást tart. Professionatus spielerek című könyvéből tudjuk, az előkelő fürdővendégek mellett annak idején megjelentek itt az „életművészek”, hamiskártyások és más szélhámosok is, sőt virágzott a titkos és kevésbé titkos prostitúció, hiszen a gyakran férjek illetve feleségek nélkül érkező fürdővendégek itt elengedhették magukat.

A balatonfüredi Romantikus Reformkor programját tanulmányozva számos más csemegére bukkanhatunk, válogathat ki-ki ízlése szerint. Mága Zoltán és zenekarának koncertje nyitja meg a három napos programsorozatot szeptember 18-án, pénteken este a Balaton Szabadidő és Konferenciaközpontban. Előtte a Szerenád Cigányzenekar muzsikál a Gyógy téren. A hivatalos megnyitó ünnepséget szombaton délután kettőtől tartják a Kisfaludy Színpadon, a népi és iparművészeti vásár forgatagában. Előtte egy órától hintós felvonulásban gyönyörködhet a közönség, lesznek szép hölgyek korhű öltözetben, huszárok, lovak. Idén gasztronómiai versenyt is rendeznek, borkóstolgatásra is lesz mód természetesen.

A rendezvény fővédnöke, dr. gróf Bethlen István Reformkortól reformkorig (1825 – 2015) címmel meghirdetett program keretében gróf Batthyány Katával és Boldizsárral illetve gróf Teleki Lóránttal beszélget. Reformkori bálra várják a vendégeket szeptember 19-én, szombaton este az Anna Grand Hotelben, a Madarak Együttessel. Vasárnap pedig az ifjúságé a színpad, fiatal zenei tehetségek lépnek fel. Aki pedig igazi romantikus élményt szeretne, felszállhat a Jókai nosztalgiahajóra s mire észbe kap, már javában időn és történelmen morfondírozik és eszébe jutnak Jókai, Krúdy, Kisfaludy és a Cholnoky fivérek regényeinek, novelláinak halhatatlan alakjai.

A fesztivál részletes programja és további információk itt találhatók.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr257787810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása