Gombóc Artúr és a Balaton

2014. március 19. 10:20 - balaton | peti

viz vilagnap.jpg

Közeledik a Víz világnapja (március 22.), s azon gondolkodtam, hogy ez a Balaton kiemelt ünnepe is lehetne, hiszen itt a víz olyan, mint Gombóc Artúr csokoládélistája: végeláthatatlanul hosszú és mégis ezerarcún változatos. Megtalálható itt ásványvíz, gyógyvíz, termálvíz, hideg víz, meleg víz, édesvíz, savanyúvíz, forrásvíz és még hosszan lehetne sorolni...

Azt mindenki tudja, hogy a Balaton Közép-Európa legnagyobb tava, amely a fürdőzők, a vitorlázók és a horgászok paradicsoma szinte egész évben, de vajon a hozzá kapcsolódó különleges vizeket is ismeri-e mindenki?

Hévízt egészen biztosan, hiszen a biológiailag is aktív termál tó a világon egyedülálló, gyógyító- és szépítő hatásai miatt rengetegen látogatják egész évben – hiszen a víz hőfoka télen is kellemes. Ha már a gyógyvizeknél járunk mindenképpen érdemes megemlíteni Zalakarost, Marcalit és Siófokot, amelyek fürdőinek vize szintén jótékony hatással lehet szervezetünkre, míg azonban Hévíz kifejezetten gyógyulásra és megelőzésre javallott, addig ez utóbb felsorolt helyszíneket akár családosan, kisgyermekekkel is látogathatjuk – különös tekintettel az egyre bővülő élményelem kínálatra.

Gyógyulni azonban nemcsak elmerülve lehet a vízben: különböző ivókúrák segítségével is elérhető a kívánt hatás, erre kifejezetten alkalmas a balatonfüredi savanyúvíz. Ha csak felfrissülni szeretnénk, érdemes megkóstolni a kékkúti Theodora-forrásból származó forrásvizet, vagy a Fonyód határában eredő tisztaságáról országosan ismert Magyar Termék Díjas forrásvizet.

És hogy még közelebbi kapcsolatba kerülhessünk a vizekkel, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park a Víz Világnapja alkalmából több túrát is szervez, amelyek segítségével a lápi ember vagy hódok nyomába is eredhetünk, de lehetőség lesz a kockásliliom túrát is teljesíteni. Részletek a túrákról itt találhatók.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr125869185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása