Szent Miklós napján

2013. december 05. 14:46 - balaton | peti

szentmiklos2.jpgA legismertebb szent napjainkban egyértelműen Szent Miklós, de talán kevesen gondolnánk, hogy népszerűsége már a középkorban is töretlen volt. Az eredetileg Kis-Ázsiában tevékenykedő keresztény embert már életében sok legenda vette körül, s számos csodatételt tulajdonítottak neki, segítőkészsége és áldozatossága messze földön híres volt. Ennek megfelelően számos templom és település őrzi nevét mind a mai napig. Miklós elsősorban a polgárok és városok védőszentje volt, de akadtak olyan területek is, ahol a halászok, révészek vagy a bányászok, kereskedők oltalmazójaként tekintettek rá.

A Mikulás alakjának megjelenése viszonylag új keletű szokás, habár az ajándékozás hagyományai régebbi időkre nyúlnak vissza, illetve a Mikulás-járás is szokás volt, csak más formában. Korábban december 6-án Miklós püspök ellátogat oda, ahol gyerekek vannak. De nem ám ajándékozás céljából, hanem azért, hogy tesztelje őket. Kérdéseket tett fel nekik, illetve imádkozniuk is kellett. Ezek után, aki megérdemelte jutalomban részesült, aki nem, az virgácsot kapott.

Mikulásvárás a Balatonon

A Mikulás gyorsan eljő,
feje felett nagy hófelhő.
Rénszarvasok húzzák szánját,
hó csipkézi a bundáját.

(Devecsery László)

Figyelem! Nálunk már mindenki kitette az ablakba a frissen kifényesített csizmáját! Izgatott gyermekek, boldog szülők, szerelmes párok, jókedvű társaságok – egy közös biztosan van bennük: mindenki egyformán várja a Mikulást!

Télapóváró tippek:

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr335677106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása