A magyar kultúra napja

2013. január 22. 14:24 - balaton | peti

Tóth Zsuzsanna_1.jpg

Ma van a magyar kultúra napja, ennek alkalmából összegyűjtöttük azokat az írókat, költőket, akikre a Balaton nagy hatással volt. Tóth Zsuzsanna képével  és Tóthárpád Ferenc versével emlékezünk meg róluk.

Ihletett emberek a Balaton vonzásában:

•  Pálóczi Horváth Ádám, egyes források szerint az első volt, aki felvállaltan a tó és környéke szerelmeseként írta a balatoni költeményeit. Balatonfüreden, egykori nagyobbik villájában ma zeneiskola működik.

•  Garay Jánosnak nagy érdeme van abban, hogy ismerjük a balatoni kecskeköröm legendáját. Az aranyszőrű kecskéket őrző királylányról és a Tókirály fiáról írt regéjében megtudhatjuk nemcsak a kecskeköröm, de a tihanyi visszhang mesébe szőtt történetét is.

•  Ki ne ismerné Csokonai Füreden írt, „A Tihanyi Echohoz” című költeményét?!

•  Regényirodalmunk egyik legbecsesebb tagja is Füreden íródott: Jókai Mór a füredi villájában írta meg az Aranyembert 1870-ben.

•  Németh László annyira szerette a Balatont, hogy Tihanyban házat is vásárolt magának.

 

 Tóthárpád Ferenc: Rianás
 
Nád-ereszen
jégcsapok állnak tótágast.

Enged a fagy,
cseppjei százfele kószálnak.

Tél dala peng,
szél viszi, nyargal a hó,
 
jég-zene kél…
elpihen, alszik a tó.

Szólj hozzá!
Címkék: vers kép

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr985034997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása