Virágos Balaton

2012. november 13. 10:35 - balaton | peti

virágos balkon.jpg

Kedves Mindenki!

Határtalan örömmel jelentem be, hogy a Virágos Magyarországért elnevezésű település- és környezetszépítő verseny lezárult, s szeretett régiónk csodásan teljesített, ugyanis elhozta mind a két fődíjat, városként Hévíz, faluként Csopak lett a győztes! Szívből gratulálok nekik!

Egy rendezett, tiszta településen mindig jó érzés sétálni, csavarogni (lásd: Aktív Karos), ez járhatott a verseny életre hívóinak fejében is, mikor kitűzték célul egy kulturált, környezetbarát, vendégszerető országkép kialakítását. Ennek keretén belül a résztvevő települések igyekeznek a lehető legesztétikusabb arculatot szabni maguknak elsősorban parkosítással és virágosítással, de nem elhanyagolható a meglévő felületek gondozása sem, ugyanis e kettő fontos szempont volt az értékelésnél a közösségi összefogással kiegészítve.

Hévíz és Csopak majd' 300 település közül került ki győztesen. Feladataik a díjak átvételével még nem értek véget: a nemzetközi porondon fogják képviselni kis hazánkat az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyén (Entente Florale Europe). Ez Európa legrégebbi nemzetközi megmérettetése, múltja egészen az 1950-es évek végéig nyúlik vissza. Kezdetben Franciaországból indult a virágosítási mozgalom, majd átterjedt Angliára is, ezt követően pedig muszáj volt eldönteniük, melyikük kezdeményezése a szebb és sikeresebb - ezáltal nem meghazudtolva a kettejük történelmi múltját végigkövető versenyszellemet.

Mára 12 tagúra bővült a versenyzők létszáma (Ausztria, Belgium, Csehország, Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Írország, Magyarország, Németország, Olaszország, Szlovénia), s a célok is túlléptek a puszta gyönyörködtetésen, napjainkban kiemelt hangsúlyt kap a környezetvédelem és -tudatosság, valamint a fenntartható fejlődés, erre utal a rendezvény szlogenje is:

"Virágokkal a közös Európáért!"

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr224904714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása