A Márton-legenda

2013. október 31. 13:46 - balaton | peti

marton.jpgAz elmúlt néhány évben Márton-nap ünnepe igen közkedvelt eseménnyé vált. Mi lehet ennek az oka és ki is volt tulajdonképpen Szent Márton?

Szent Márton több szállal is kötődik Magyarországhoz, így nevével gyakran találkozhatunk. A Római Birodalom Pannónia provinciájában született, egészen pontosan Savariaban, amit ma Szombathely néven ismerhetünk. Ezen kívül már az ország alapítástól kezdve hazánk egyik védőszentjének is tartják. Ez arra vezethető vissza, hogy a hiedelmek szerint egyszer Szent Istvánt álmában megsegítette az ország védelmében, így képe felkerült a királyi zászlókra is.

Azt gondolhatnánk, hogy Márton bizonyára valamilyen szent életet élt, ezért övezi ekkora tisztelet. Ez azonban csak részben igaz, eredetileg katonaként szolgálta a Római Birodalmat. A legenda szerint egyik útja során Franciaországban odaadta köpenyének egy részét egy rászoruló koldusnak. Még aznap éjjel megjelent neki álmában Jézus – méghozzá a megsegített koldus képében… Ekkor Márton felvette a kereszténységet, s áldott életet élt, már halála előtt is dicsőséges történetek keringtek jótetteiről. Ezeknek is köszönhetően született meg a döntés, mely szerint ki kell nevezni Mártont püspökké, aki azonban a tisztséget nem akarta vállalni, inkább a szerény életvitel mellett maradt volna, így mikor megérkezett hozzá a küldöttség, elbújt – jobb híján – a ludak óljába… A madarak azonban óriási ricsajt csaptak, az érkezők megtalálták Márton, s kinevezték püspökké, aki haláláig meg is őrizte pozícióját. Idáig vezet vissza Márton és a ludak kapcsolata.

Márton-naphoz kapcsolódik egy másik fontos hagyomány is: A római időkben ekkor volt a téli évnegyed 1. napja, de a középkorban is a pihenő időszak kezdetét, a gazdasági munkák befejeződését jelentette e nap. Ennek örömére nagy lakomákat rendeztek, ahol megkóstolták az eddigre már megérett újbort, s hozzá libát ettek, ugyanis ekkorra érték el legnagyobb méretüket az egész évben tömött szárnyasok.

Megemlékezvén a hagyományokra, idén is megrendezésre kerül a Libato(u)r elnevezésű eseménysorozat, melyhez számos szolgáltató csatlakozott valamilyen formában. Érdemes tehát a lakóhelyünk közelében tájékozódni a lehetőségekről vagy az alábbi honlapon szemezgetni. Sőt! Némi izgalmat is csempészve a Márton-napba egy játékot szeretnék a figyelmetekbe ajánlani. Ha sikerül túljárnotok Furfangos Márton eszén, értékes ajándékokat nyerhetsz. A játékért katt ide!

Bővebb információk Márton-napról itt találhatók. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr115607977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása