5 dolog, amit nem tudtál Alsóörsről

2016. július 11. 10:05 - Deli Kitti

_dsc4909.JPG

Ha most megkérdezném az utca emberét, hogy mit tud Alsóörsről, akkor zsigerből vágná rá mindenki, hogy "ott van az a motoros találkozó". Többek közt az is, igen. De több legenda és misztérium övezi az ófalut. Ám az alsóörsieknek ez sem elég. Szeretik maguk írni történelmüket, illetve néha bele is írnak az enciklopédikus históriákba...

_dsc4816.JPG

1.) Egy réges-régen történt átmulatott éjszaka emléke

Alsóörsön napjainkban is hatalmas bulik szoktak lenni a parton vagy a domboldali nyaralókban. Ez pár száz évvel ezelőtt sem volt másképp. A Törökház turbán alakú kéménye is a helyi borosgazdák féktelen partijainak egyikén került a tetőre és kövesedett meg, mikor a pityókás török basa magasba emelte díszes fejfedőjét. Természetesen ez csak egy legenda, de az alsóörsi borászokkal most is érdemes erről eldiskurálni.

2.) Él köztük egy dudás fickó

Nem kell messze mennünk a Törökháztól ahhoz, hogy egy újabb érdekességet lássunk. A Református templom falán él egy dudás fickó. Nem pajzán, hanem muzikális értelemben. Pár éve egy restaurálás következtében a templom külső falán felfedezték, hogy van egy festmény, amely egy dudás hangszeren játszó zenészt ábrázol. 

_dsc4968.JPG

3.) Az alsóörsi római reneszánsz

Mondhatnám, hogy a római  provinciális időben a kereskedelmi útvonalon, Pannonia szívében Alsóörs volt a római nép központja, de akkor hazudnék. Viszont az elvarázsolt erdő közepén Alsóörs büszkélkedhet a világ legfiatalabb amfiteátrumával, ugyanis ezt az ókori mintára épített gladiátornéző lelátót a helyiek építették a 2000-es évek elején. Ugyan oroszlánokkal és krokodilokkal nem küzdenek a porondon, de gyakran használják nyári éjszakákon színházi előadások bemutatására. Emellett én bátran ajánlom a romantikusabb lelkű férfiak figyelmébe csillagnéző-első csókos randi helyszín tippként. Jó magam is itt estem egyszer ebbe a csapdába tini lányként. Garantált a siker.

_dsc4971.JPG

4.) Az új mindig jobb

Szeretjük megőrizni és ápolni az elmúlt korok nagyjainak munkáját, de be kell látnunk, hogy haladnunk kell a korral. A helyi fiatalok másik kedvelt randevú helye a temetőn keresztül vezető úton (hol máshol tudnál jobban hozzásimulni egy bátor férfihez, aki keresztül visz a sötét erdőn meg a szellemek járta temetőn...) a Somlyó-hegyi kilátó. A tavaly újjáépített kilátó új jelképe lehet Alsóörsnek, amit gyakorlatilag mindenhonnan lehet látni a Balatonnál. Ha eltévednétek vitorlázás közben érdemes követni a régi mondást: menjünk torony irányt! Alsóörsöt nem tévesztheted el, de nemcsak a bástyaként magasodó kilátó miatt, hanem a nemrégiben nyílt új kikötő miatt sem, ahol szépen ringatózik a magyar vitorlás flotta színe-java.

gopr0826.JPG

5.) Az alsóörsi szupercella

Ha már az előbb egy vitorlázós klisével éltem, muszáj megemlítenem, hogy Alsóörs éghajlatát tekintve sem egy átlagos balatoni falu. Már jómagam is többször tapasztaltam, hogy sokkal többet kell izzadnom slaggal a kezemben a kertünkben, mint Felsőörsön vagy Paloznakon élő barátaimnak. A reggeli széllel indult vitorlázás közben Gyuri bácsitól megtudtam, hogy - ugyan nem brit tudósok bizonyították, hanem magyar meterológusok kutatták azt a tényt - a Hortobágy után a legszárazabb terület pontosan az a pici pont, ahol Alsóörs elterül. Ez jó hír a strandolóknak, mert amíg Csopakon és Almádiban menekítik a napernyőket, addig Alsóörs gyönyörű strandján vígan lubickolhatunk még a habokban. Ráadásul a széljárás is kiváló, ha esetleg hajókázni támadna kedvünk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr128871834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása