Bringázz a legmázlistább balatoni városban!

2016. július 06. 16:59 - Deli Kitti

Egy Balaton kerülő nagy biciklitúra közben a déli parton a kirándulós-pihenőnapomat mindenképpen Balatonföldvárra tenném, ahol egy helyen van minden, amire a fáradt biciklisnek szüksége lehet. Egy gyors generálra a drótszamárnak és egy hideg fröccsre utasának.

Gutman Laci, a Bor és Bringa tulaja új generációs borász és megszállott kerékpározó. Ezt a két szenvedélyét ötvözi a Kvassay-sétánytól néhány méterre, közvetlenül a bicikli út mellett. Ha esetleg letérnél a megszokott bringa útról, akkor csatlakozhatsz Laci szervezett túráihoz is.

Ha úgy érezted, hogy eleget ücsörögtél a kempingszékek egyikében, és végigkóstoltad az összes nedűt, akkor érdemes felkerekezni az újonnan nyílt kilátóhoz, hogy saját szemeddel lásd: miért a földváriak a legszerencsésebbek az összes Balaton-parti település közül?

A.) Ők azok a mázlisták, akik konkrétan az egész Balatont belátják - mindkét partját egyszerre. 

_dsc4308_900.jpg

B.)  Amúgy is nekik van az összes balatoni település közül a legközelebbi kilátójuk a vízhez, de most már a legmagasabb is. És itt még nincs vége. Már a sétányról is könnyen kiszúrható a csavart torony alakja, amelynek végződése egy hajótest. Ez a szimbolikus alakzat egyáltalán nem meglepő általában a Balatonon, de Balatonföldvár nemcsak a legmagasabb kilátóval rendelkezik a Balaton körül, hanem a legnagyobb hajókikötővel is, ezért is gyönyörködhetünk a magasból a színpompás vitorlákban, amik apró háromszögekként borítják be a kéken csillogó tavat.

gopr0439_900.jpg

Azt gondoltátok, hogy nem tudok már egyedülálló dolgot mondani Balatonföldvárról, pedig még van kettő a tarsolyomban!

C.) Először is itt van a Balaton egyetlen szigete (félszigetünkről már többet hall az ember) a Galamb-sziget.

D.)  Másrészt pedig a Széchenyi-birtokból várossá avanzsált település nem hebeg-habog és mesél legendákat Földvár alapításáról. Ők pontosan megmondják, hogy 1896. június 14-én 17 órakor alapították. Kevés olyan település van, amelyik percre pontosan meg tudja mondani, hogy mikor alapították. Hát Balatonföldvár pont ilyen. Ez az időszak ihlette oknyomozós városnéző túrájukat is.

A földváriak még egy nyomozós játékot is kitaláltak, hogy a turisták minél alaposabban megismerjék a várost.Egy aranyos kis füzettel kell csapongani a  városban, közben szemügyre vesszük Bajor Gizi villáját, Széchenyi Zsigmond Kulipintyó nevű házát, akkor a végén megtudhatjuk, ki tette el láb alól Heltai Károlyt

Egyszóval: irány Földvár! 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr188870550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása