Látnivalóajánló: Lóczy-barlang

2016. március 01. 08:11 - balaton | peti

Loczy-barlang_balatonfured.jpg

A Bakony–Balaton Geopark déli peremén, Balatonfüred határában, a Tamás-hegy oldalában 1882-ben feltárt és 1934-ben megnyitott barlang ideális célpontja lehet családoknak, baráti társaságoknak és iskolás csoportoknak egyaránt.

A hegységképző erők hatására vízszintes helyzetükből kibillent, tűzkőgumókkal tarkított mészkő rétegek zárják körül az egykor a mélyből feltörő langyos vizek által kioldott barlangot. Az üstszerű oldási formák és a helyenként még megtalálható borsókövek is utalnak a barlang kialakulásának körülményeire. Túravezetőnktől a barlang feltárásának és bemutatásának kalandos kezdeteiről is hallhatunk érdekességeket. A könnyen bejárható üreg szép és változatos képződményeit ugyan nem tapinthatjuk meg, de tiszta – és évszaktól függetlenül 10–12 fokos – levegőt szívhatunk a tüdőnkbe, és kipróbálhatjuk, milyen, amikor teljes sötétségben, egy barlangi terem falai közt csendül fel az énekszó.

A város központjától autóval 5 perc alatt, gyalog 1 félórás sétával elérhető barlang megtekintése érdekes kiegészítője lehet Balaton környéki programunknak. A fokozottan védett barlanghoz turistajelzés vezet a vasútállomástól (zöld sáv) és a Jókai-kilátótól (zöld háromszög), ahonnan az Aranyember útja elnevezésű tanösvényen a környék élővilágát és földtani érdekességeit is megismerhetjük. Bővebb információ a barlangról itt olvasható.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr195844507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása