Már nyílnak a völgyben a kerti virágok

2016. február 23. 16:29 - balaton | peti

teltemeto.jpg
A hétvégén jómagam nem, de kis családom ismét kirándult: téltemető túrán vettek részt Aszófőn. A kirándulás után kicsit sárosan, kicsit megázva, de ragyogó arccal toppantak be a gyerekek, és ódákat zengtek a „nemzeti parkos néni”-ről (Sárdy Julianna), aki csupa érdekeset mesélt – kezdve a tűzköves mészkőtől a téltemető szirmain át a felhagyott pécselyi kőfejtő helyén ringatózó őstengerig.

Láttam fényképeket is: gyönyörű sárga szőnyeggel borította be a Természet az aszófői völgyet, a téltemetők monotonságát csak a friss-fehér hóvirágok színezték. Azt hihetnénk, hogy a hóvirág, majd a téltemető az egyetlen, ilyentájt nyíló és szívünket melengető, a tavasz eljöttét hirdető virágunk, de ha a Koloska-völgyben járunk Füreden, találkozhatunk a kisvirágú hunyor halványzöld színű virágaival is. A növény folyamatosan, egészen április elejéig hozza új virágait. A szép kék virágot bontó nemes májvirág február végén, márciusban nyílik, érdekesség, hogy szőrös szára és kék színű virágai miatt sokan szőrös ibolyaként is emlegetik. A régióban a Balaton-felvidék üdébb völgyeinek jellegzetes kora tavaszi vadvirága.

Virágos túra ajánló: Víz világnapja – Kockásliliom túra
2016. március 18.
A Víz Világnapja alkalmából a felszíni vizek közül a Zala folyóval, a felszín alattiak közül pedig a Dunántúli Termál karszt vízével ismerkedhetnek az ingyenes túrán résztvevők. A Zalabéri templomtól indulva a Zala menti gyepek kora tavaszi élővilágát, többek között a kockás liliomot mutatja be a túrát vezető természetvédelmi őr. Tüskeszentpéterre érve egy gyalog hídon átkelve kirándulás a Naturaqua palackozó üzeménél, egy üzemlátogatással ér véget.
Találkozó időpontja: 15:00
Találkozó helye: Zalabér, templom
Távolság: 4,5 km
Túra ideje: 4 óra
Információ: Csiszár Viktor (+36 30 406 7977, viktor.csiszar@gmail.com)

Szólj hozzá!
Címkék: túra aszófő bfnp

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr578413854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása