Különleges sétautak a Balaton-felvidéken

2015. szeptember 03. 09:54 - balaton | peti

szepezd_templom.jpg

Éppen az eggyel korábbi bejegyzésben vetettem számot a nyári élményekről, illetve biztosítottam mindenkit arról, hogy ősszel is rengeteg program vár a Balatonhoz érkezőkre. Kezdetként hadd ajánljak figyelmetekbe 3 olyan sétautat, ami viszonylag kevéssé ismert a köztudatban, mégis mindegyik rendelkezik valamiféle sajátos bájjal, ami miatt mindenképpen érdemes végigmenni rajtuk. Fogadjátok sok szeretettel!

A Balaton parton, Balatonszepezden kedves sétára invitálnak mindenkit, akik az egykori halász falucska történetét, kedves kis házacskáit szeretné megismerni. A 4,5 kilométeres Szepezdi Tekergő névre keresztelt sétaút a vasútállomástól indul és oda is érkezik. A séta érinti az apró katolikus templomot, amely arról nevezetes, hogy a 13. században szepezdi halászok építették, akik a Balatonon viharba keveredve megfogadták, hogy ha élve hazajutnak, templomot építenek Isten dicsőségére. Ma a fehér tornyú templom a vitorlázók messziről látható, fontos tájékozódási pontja.

Bár nem tudom, hogy van-e még hasonló sétaút az országban, de mindenképpen egyedülálló a Házaspárok útja Óbudaváron. Gondoltad volna, hogy a Balaton-felvidék egyik legkisebb falucskájában nem csak a szépen simuló táj látványától, a frissítő és évszázadok hagyományát magában érlelő boroktól kaphatsz új erőre, hanem egy különleges sétaúton végigjárva Életed Párjával is újragondolhatjátok, megújíthatjátok a kapcsolatotokat? Óbudaváron áll egyébként a Magyar Schönstatt Család által építetett kápolna és Családképző Központ. Az út a kápolnától induló és ide visszavezető másfél kilométer hosszú erdőn-mezőn vezető ösvény, mely 15 állomást érint. Az egyes állomások a házasság fontos eseményeit, feladatait, nehézségeit és korszakait jelenítik meg.

És végül, de nem utolsó sorban álljon itt a Pokol Útja, amely a 11 kilométeres hossza és a szintemelkedése miatt egy kicsit megerőltetőbb, mint az előző két séta – vélhetően innen a névválasztás. Ha ellátogatsz a Művészetek Völgye szívébe, az egykor volt vízimalmok hazájába, Kapolcsra, a völgy északi részéből indulva elérheted előbb a Mázas kutat, majd a Sárfé hegyet, és a Kálomisz-tó után még a Királykőhöz is eljuthatsz. Kapolcs egyébként nem csak a művészeti biennálé idején telik meg élettel, a sajátos arculatú falucska már a római korban is lakott település volt, erre vezetett tudniillik a Budát az Adriával összekötő nagy hadiút, a Via Magna is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr697757434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása