Ízajánló: levendulafröccs

2014. február 05. 07:53 - balaton | peti

levfröccs.jpgA fröccs magyar különlegességnek számít és legalább annyira sokszínű, mint a borvidékek, ahonnan az alapanyagai származnak. Egyáltalán nem mindegy, mennyi borhoz mennyi szódát teszünk, mindegyik „koktélnak” saját neve van. Hogy ezen könnyebben ki lehessen igazodni, már okostelefon alkalmazás is készült hozzá, ami ingyenesen letölthető innen.

De ez még nem minden! A hagyományos bor + szóda kombinációt meg lehet bolondítani különböző egyéb hozzávalókkal. Legismertebb ezek közül talán a macifröccs, mely némi málnaszörp hozzáadását jelenti – remélhetőleg nem fehérborhoz :-) Nem régen viszont egyik ismerősöm mesélt egy különleges újításról, melynek – mily’ meglepő – némi köze van a Balatonhoz: megkóstolta a levendulafröccsöt…

Bevallom, sosem hallottam még róla, úgyhogy gyorsan utánanéztem mit is takar a kifejezés. Roséfröccshöz kell önteni némi levendulaszörpöt, kiegészítésként pedig egy cseppnyi méz és citrom szükséges hozzá. Igazi könnyed nyári koktél keveredik így az egyvelegből, mely a levendula fűszerességével kiegészülve igazán egyedi ízharmóniát hoz létre. Bátran fogyasztható az év bármely időszakában frissítőként, étkezések kísérőjeként vagy beszélgetések kiegészítőjeként.

S hogy mi köze van mindennek a Balatonhoz? Vajon honnan származhat a levendulaszörp? Úgy bizony, a Balaton régióból, pontosabban Tihanyból, melynek neve gyakorlatilag összefonódott a levendulával, erről bővebben is olvashattok itt. Ha valaki eljut a Balatonba nyúló félszigeten megbúvó kis településre és ráér egy kis sétára is, láthatja, mennyi minden készül ebből a növényből: olaj, krém, illatosító, szappan, sütemény, csokoládé, szörp, tea, de még pálinka is! Érdemes válogatni közöttük, jellegzetes illata és markáns aromája mellett fájdalomcsillapító- és nyugtató hatása, valamint rovarűző szerepe is van.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr525791132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása