Európai Madármegfigyő Napok

2013. szeptember 30. 11:39 - balaton | peti

madármegfigyelési nap.jpg

1992 óta minden év október első hétvégéjén rendezik meg az Európai Madármegfigyelő Napokat. Az eredetileg a madártani szervezetek világszövetsége (BirdLife International) által elindított kezdeményezésnek több célja is van: amellett, hogy a szabadba csábítja az embereket, lehetővé teszi az őszi madárvonulások pontosabb dokumentálását is.

De ez még nem minden! Hogy még inkább fokozzák az érdeklődést a rendezvény iránt, versenyt is hirdetnek az országok között! Különböző pontszámokat lehet gyűjteni a helyszínek, résztvevők és megfigyelt madarak száma alapján, s aki a legtöbbet szedi össze, az győz.

A gyűjtésben mindenki részt vehet, nincs szükség másra, mint feljegyezni a megfigyelés helyszínét, a résztvevők számát, valamint természetesen a látott madarak számát és fajtáját. Az sem baj, ha pontosan nem ismerjük fel, mit láttunk, megközelítő leírás is elég, amely alapján később beazonosítható a kérdéses szárnyas. A feljegyzéseket a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület részére kell elküldeni október 6-án délután 4 óráig.

Ösztönzőnek álljon itt egy videó Máté Bence munkásságáról, akit 2010-ben az év természetfotósának választottak. Ha ilyen képeket nem is tudunk készíteni, hasonlóan izgalmas szituációknak mi is tanúi lehetünk madármegfigyelés közben.

Szólj hozzá!
Címkék: madár világnap

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr185540925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása