Izgalmas vasúti járatok a Balatonra

2013. július 31. 08:17 - balaton | peti

Átállva a nyári menetrendre a vasúti közlekedés több ponton is változott a korábbiakhoz képest. Ebből talán a legjelentősebb, hogy csökkentek a menetidők a Balatonra. Az északi partra 20, míg a déli partra negyed órával előbb juthatunk el a fővárosból.

nohab.jpg

Kép forrása: http://iho.hu/hir/nohabbal-a-balaton-korul-130505

Újfajta járatok is bevezetésre kerültek, ezek közül kiemelkedik a Kék Hullám, mellyel leggyorsabban lehetünk a Balaton északi partján. A korszerű kocsikban többek között wifi és légkondicionáló is helyet kapott. A Tekergő elnevezésű vasút – mint a nevéből is sejteni lehet – elsősorban a kerékpárosok kedvében szeretne járni: nagy kapacitású kerékpárszállító vagonjai még csoportok utazását is lehetővé teszi, ezáltal is népszerűsítve a balatoni kerékpárutakat. A fantázianevek közül utolsóként a Katicát érdemes említeni, amely Székesfehárvártól gyűjti össze minden Balatonra vágyót, modern kialakításának köszönhetően babakocsival és kerekesszékkel is fel lehet rá szállni.

A főszezonban az ország nagyobb városaiból közvetlenül is el lehet jutni a Balatonra, így Miskolcról, Szegedről, Győrből, Debrecenből, Szolnokról és Pécsről is, valamint a hétvégéken éjszakai járatok (ún. Bagolyvonatok) is szállítják a bulizni vágyó utasokat.

A bejegyzés végére hagytam egy érdekességet is: újra munkába állnak a Nohab mozdonyok. A 13 éve forgalomból kivont svéd járművek pontosan 50 éve kezdték meg munkájukat az ország sínjein, most pedig a jubileum alkalmából visszatérnek: a köznyelvben csak turcsi orrúként becézett jellegzetes hangú szerelvényekkel hétvégente találkozhatunk a Tekergő vonatok élén. A retró hangulatot tovább erősíti, hogy a járműveken étkezőkocsi is várni fogja utasait az időutazást tovább segítendő múltbéli étkekkel.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr765420141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása