Udvardi Erzsébetre emlékezünk

2013. február 11. 08:51 - balaton | peti

Udvardi_Erzsebet.jpg

Egy blognak néha szomorú híreknek is helyet kell adni. 2013. február 4-én, életének 84. évében súlyos betegségben elhunyt Udvardi Erzsébet Kossuth-díjas festőművész. Udvardi Erzsébet a balatoni táj és a mély hit festője volt.

Udvardi Erzsébet 1929. december 27-én született Baján. Budapesten elvégezte a képzőművészeti főiskolát, ahol Bernáth Aurél, Domanovszky Endre, Fónyi Géza és Hincz Gyula volt a mestere. Badacsonytomajon 1958 óta élt. A balatoni táj és választott szűkebb hazája, Badacsony világa, az ott élő emberek, a víz, a hegy, a tó évszakainak látványa expresszív szürrealista stílusú festményein köszön vissza. Műhelye mellett 2000-ben saját képtárat alapított, ahol munkáit állandó kiállításon láthatja a közönség. A rokonok az Udvardi Erzsébet Képtárat a művész halála után is működtetni kívánják. Udvardi Erzsébet művei mély hitet tükröznek. Alkotásainak állandó témája a Biblia, az Ó- és Újszövetség, a szentek élete volt. Festett biblikus vázlatokat, oltárképeket, amelyek Badacsonytomaj, Badacsonyörs, Ábrahámhegy, Keszthely, Eszterháza, Vaja, Hévíz és a Szabolcs megyei Flórapuszta templomait és kápolnáit díszítik.

A Magyar Posta az utóbbi években Udvardi Erzsébet festményeiből készítette karácsonyi bélyegeit, amelyek több millió példányban keltek el. Műveit nagy közgyűjteményekben őrzik, köztük van a Magyar Nemzeti Galéria, az esztergomi Keresztény Múzeum, az MTA, a szolnoki Damjanich János Múzeum és a székesfehérvári Szent István Király Múzeum.

Uvardi Erzsébet munkásságát számos díjjal ismerték el, így Munkácsy- és Kossuth-díjjal, Érdemes és Kiváló művész címmel, de megkapta a Magyar Művészetért- és a Magyar Örökség-díjat, valamint a Szent Fortunatus Lovagrend Művészeti Nagydíjat is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr655073809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása