Kincset érő vizeink

2012. december 18. 10:54 - balaton | peti

theodora.jpg

Néhány hete került boltokba az a balaton-felvidéki ásványvíz, amelynek címkéjén balatoni képek elevenednek meg. Az együttműködés értelmében a Magyar Turizmus logója is látható a palackokon, így népszerűsítve a Balaton régiót, valamint felhívva a figyelmet az itt található természeti kincsekre. A képen látható üveg alakjáról gondolom már kitaláltátok, hogy a Kékkútról származó vízről van szó, ha nem hiszitek saját szemetekkel is meggyőződhettek róla szerte az ország boltjaiban.

Azonban nem Kékkút az egyetlen hely, ahol különleges víz fakad. Az alábbi összeállításban összegyűjtöttem az ismertebb és fontosabb helyszíneket ebben a témában, fogadjátok szeretettel: 

A Káli-medence csendes szegletében fakad a híres Theodora-forrás, amelynek vize a legenda szerint egyik kedvence volt a bizánci Theodora császárnénak, nevének jelentése: az Isten ajándéka. A kékkúti forrás a vulkáni tevékenység utolsó szakaszában jött létre. A Theodora ásványvizek tisztaságukat és előnyös összetételüket a terület geológiai-hidrogeológiai adottságain túl a környezet érintetlenségének is köszönhetik.

www.kekkuti.hu

 

A Fonyód határában felfedezett kőzetrétegek közötti, földalatti forrásvíz különböző mennyiségben tartalmaz nyomelemeket és ásványi anyagokat. A Magyar Termék Nagydíjas Fonyódi, tisztasága miatt a kismamák és a csecsemők számára is fogyasztható.

Érdekesség: Fonyódon készült egy korábbi korszak legendás üdítőitala, a Bambi is!

www.fonyodi.hu

 

Balatonfüreden több kútnál is megkóstolhatjuk a szénsavas vizet, amelyet fürdőkúra formájában főként a szív- és érrendszeri betegségek gyógyítására, a szervezet általános kimerültségének orvoslására alkalmaznak. Ivókúraként gyomorhurut, epe- és bélbántalmak, sőt cukorbaj ellen is hatásos. Balatonfüred közelében, Csopakon található egyszerű szénsavas víz fokozza a gyomorsav termelődést valamint nyugtatón hat az idegrendszerre. Ivókúraként a szív és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás esetében fejti ki gyógyhatását.

www.balatonfured.hu; www.csopak.hu; www.balatonriviera.hu

 

Zalakaros gyógyvize ivókúraként a nyálkahártyák hurutos megbetegedéseire hat kedvezően.

www.zalakaros.hu

 

A hévízi terápiák sorában kevésbé ismert az ivókúra, pedig a hévízi vízzel alkalmazott gyógykezelés eredménye főként idült gyomor- és bélhurutban, emésztési zavarokban kifejezetten hatásos. A kénes víz fogyasztása kerülendő heveny máj- és epeút-gyulladás, valamint fokozott pajzsmirigyműködés esetén.

www.heviz.hu; www.spaheviz.hu

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr884970124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása