Mindent a szemnek!

2012. november 23. 13:19 - balaton | peti

csere hegyi kilátó.jpg

Ha Balaton mellett járunk - akár gyalog, akár kerékpárral, akár lóháton, de még autóval is - kétségtelen, hogy a vidék egyik legmaradandóbb emlékét maga a látvány jelenti. Számtalan helyről csodálhatjuk meg a változatos balatoni panorámát, a domboldalakon sorakozó szőlőültetvényeket, a házakkal pöttyözött partokat és a hegyormokon megbúvó várromokat. Hogy még teljesebb élményt nyújtson, sok helyen állítottak kilátót, ahonnan még jobb rálátás nyílik egy-egy területre. Mi pedig összegyűjtöttük Nektek ezeket egy csokorba, ha valamelyik közelében jártok, ne felejtsetek el felmászni rájuk!

Csere-hegyi kilátó - Alsóörs

Padányi Gulyás Jenő tervei alapján, permi vörös kőből épült 1935-ben a 298 méter magasan található kilátó és a gondnokház. Látni innen a Bakonyt, a Balaton-felvidéket, a tópartot és a somogyi dombokat is. Az eredetileg Horthy Miklósról elnevezett kilátó az elmúlt fél évszázadban Szabadság-kilátóként volt ismert, az önkormányzat döntése alapján ezentúl a Csere-hegyi kilátó nevet viseli.

Berzsenyi kilátó - Gyenesdiás

2002-ben újították fel a Keszthelyi-hegységben a Pető-hegyen a Berzsenyi kilátót. Kellemes erdei túrával juthatunk fel a környék egyik legjobb kilátóhelyére. A kilátóból tiszta időben szinte a fél Dunántúl látszik: a Keszthelyi-öböl, nyugatra a Zalai-dombság, a nagykanizsai és zalaegerszegi adótornyokkal, az észak-nyugatra a távolban magasodó hegyek már az Alpok lábai.

 

Endrődy Sándor Kilátó - Csopak

Endrődy Sándorról, a XIX. század híres költőjéről nevezték el, aki Alsóőrsön élt. A Malom csárdával szemben a Veszprémi útról, valamint a Nosztori-tetőn lévő "Nagymezőről" az országos kék jelzést követve lehet eljutni hozzá.

 

zamárdi Kőhegyi kilátó.jpgKőhegyi kilátó - Zamárdi

A millennium évében, 2000. szeptember 10-én avatták fel a 219 m magas Kőhegy tetején. Tiszta időben csodálatos panoráma nyílik szinte az egész Balatonra. Ellátni Aligától Tihanyon keresztül egészen Badacsonyig.

Eötvös Károly kilátó - Szentbékkálla

A Fekete-hegy a Káli medence 363 méter magas bazaltkúpja. A nagy balatoni mesemondó, Eötvös Károly nevét őrző kilátóból körpanorámában gyönyörködhetünk. Rálátás nyílik a Balaton középső medencéjére, a Káli medencére.

 

Eötvös kilátó - Köveskál

A községtől északra a kék turistajelzés mentén haladva a Fekete-hegyre jutunk fel. Itt található az Eötvös-kilátó. A kilátóból csodálatos panoráma nyílik a Káli-medencére.

 

Festetics-kilátó - Gyenesdiás

Gyenesdiásról a kék jelzésű gyalogösvényen mászhatunk fel a Kerek-hegy legmagasabb pontjára, amelyen a 2000-ben újjáépített háromszintes Festetics-kilátótorony emelkedik. A kilátóból tiszta időben szinte a fél Dunántúl látszik: a Keszthelyi-öböl, nyugatra a Zalai-dombság, észak-nyugatra a távolban már az Alpok nyúlványai is kivehetőek. Délre a Mecsekig is el lehet látni.

 

Jókai-kilátó - Balatonfüred

A Lóczy barlangtól jelzett turistaút (zöld) vezet fel a Tamás hegyen (317 m) álló, fából épített 3 emeletes Jókai kilátóhoz, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Balatonra, Balatonfüredre és a Tihanyi - félsziget irányába.

A Jókai hőséről elnevezett Aranyember útján ülőpadok teszik még kellemesebbé és kényelmesebbé a sétát.

 

Kisfaludy-kilátó - Badacsony

A kilátó 1961-ben épült. A panoráma miatt önmagában nem érdemes megmászni a hegyre vezető utat, mivel a fák már magasabbra nyúlnak a kilátónál és így a Balatonból szinte semmi sem látszik. Viszont, a szürke hétköznapok utáni kikapcsolódásra ez a táj tökéletesen alkalmas. Tehetünk egy rövidebb sétát a kilátóig, vagy megtehetjük akár a 10 kilométeres ún. Badacsonyi körutat (Rózsakő, Hertelendy kilátópont, Kisfaludy-kilátó, Kő-kapu, Tördemici kilátópont, Bujdosók lépcsője, Ranolder-kereszt) is.

Megközelítés: Badacsony vasútállomástól a sárga jelzést kövessük észak felé, egészen a Szegedy Róza házig. Az igazi erdei túra innen indul. A parkolóban található térkép segítségével kiválaszthatjuk a számunkra megfelelő útvonalat.

Fülöp-hegyi kilátó - Révfülöp

Révfülöpnél, a Fülöp-hegy tetejéröl kiválóan látszik a Balaton Tihanytól Badacsonyig - tiszta idöben messzebb. A kilátó a millenniumi ünnepségek keretében épült.

 

boglar_IMG_1744.jpg

Gömbkilátó - Balatonboglár

A pókhálót vagy akár a brüsszeli Atomiumot is felidéző Gömbkilátó karakteres megjelenésével Balatonboglár jelképévé lett. A 165 méter magas Várdombon álló építmény az 1967-es Budapesti Nemzetközi Vásárra készült, s csak később került a balatonparti városba. A "Gömbből" tiszta időben feltárul előttünk a Balaton látképe, de érdemes a somogyi dombok felé is néhány pillantást vetnünk.

 

Kossuth kilátó - Mencshely

A Kossuth kilátó Dörgicse és Mencshely között kb. félúton található, a közigazgatásilag Mencshelyhez tartozó Halomhegyen.

A Halom-hegy a környék legmagasabb pontja (399m). Már 1269-ben oklevélben említik.Az 1962-ben épített Kossuth Lajos kilátóról a Balaton-felvidékre talán a legteljesebb panoráma nyílik. Azért nevezték el Kossuth Lajosról, mert a hegy alatt északra fekvő Mencshely községben rejtőzködtek Kossuth gyermekei és felesége 1849-ben.

A kilátóról északi irányban az egész Déli_Bakony megmutatkozik. Középen a Kab-hegy látszik a tv-közvetítő toronnyal. Balra tőle a Somló emeli fel kilátótoronnyal koszorúzott tetejét. Jobbra a szentgáli hegyek, erdős hegytetők emelkednek, majd átvált a kép a Tihanyi-félsziget, Dörgicse tornyai és házai irányában. Zánka, a szepezdi hegyek (felettük Fonyód), Hegyestű, Badacsony, Tóti, Gulács, a szigligeti vár romja, az edericsi Sárkányerdő; Szentgyörgy-hegy, Csobánc, a Sátormál, a Boncsos-tető, Szentjakabfa, Óbudavár felett a Dabas-Agár-tető a sorrend, végül a hosszú lapos tető után ismét Somlóval végződik a gyönyörű körkép.

A Halom.hegy teteje bazaltból van, rajta korábban bazaltbányát nyitottak.Vigyázat, a kilátótorony közelében nyitott bányagödör tátong! Éppen ezért a kilátótól a ládához nem szabad toronyiránt elindulni,mert közben van egy nagy bányagödör.

Egy ösvényen kell menni kb. 70-80 lépést.

löszfal kilátó.jpgLöszfal kilátó - Balatonkenese

A tátorján (a Dunántúlon egyedül itt tenyésző ritka védett növény) tanösvény vezet el a kilátóhoz, amely a Faluháztól indul (Táncsics Mihály u. 24), majd a Keneséről Fűzfőre vezető műúton elindulva hamarosan meglátjuk a meredek partoldalt, oldalában több kis barlanggal (tatárlikak). A löszfal legmagasabb pontján található a kilátó, illetve a Soós Lajos emlékoszlop is.

A Partfőről gyönyörű kilátás nyílik a tóra, és a tanösvényen végigsétálva megismerhetjük a térség különleges állat-és növényvilágát.

 

Margit-kilátó - Cserszegtomaj

Keszthely szomszédságában, Cserszegtomajon találjuk az egyik legfiatalabb balatoni panorámapontot, a Margit-kilátót. A tulajdonos feleségéről nevezte el tornyát, amelyet 2000-ben építették. A fából készült, székely népi építészeti jegyeket is magánviselő 31 méteres toronyban lift is működik. A kilátóból nagyszerű körpanoráma nyílik, rálátni a Keszthelyi-öbölre, át a déli partra, és tiszta időben a Bakony magaslatai is feltűnnek a horizonton. A tulajdonos a közelben egy örökzöld arborétumot is létrehozott.

 

Óvári kilátó – Balatonalmádi

A város fölé emelkedő Óvári kilátó is vöröskőből épült (1900 körül), ahonnan csodálatos kilátás nyílik a városra és a Balaton keleti medencéjére.

 

Panoráma Kilátó - Balatonvilágos

A Balaton Balatonvilágosnál a legszélesebb, innen nyílik a legteljesebb panoráma. Ez a kilátóhely ihlette meg többek között Mészöly Gézát, akinek festményeit, más ismert balatoni festők - úgymint Csók István, Egry József - műveinek társaságában a Keszthelyi Festetics Kastély Múzeum exkluzív kiállításán tekinthetjük meg.

 

Sipos-hegyi kilátó – Fonyód

A Sipos hegy tetejére az erdei úton juthatunk fel a Kilátóba, ahonnan lenyűgöző kép tárul elénk Keszthelytől Keneséig (a Balaton-parton egyedül erről a helyről)láthatjuk az egész Balatont. A Sipos hegy sétányain, az Erdei tornapályán elhelyezett táblák segítségével kedvünkre megmozgathatjuk végtagjainkat.

Valkó kilátó - Fonyód

A József utcán az ország egyik legszebb szerpentin útjának emelkedőjén haladva a Valkó kilátónál pihenhetünk és megcsodálhatjuk a lenyűgöző szemközti panorámát.

 

Szépkilátó - Balatongyörök

Balatongyörök területén, közvetlenül a 71-es főút mellett található az úgynevezett Szépkilátó. Belátható innen a Balaton egy része, a Szent György-hegy, a Csobánc, a Kopasz-hegy, Szigliget, Gulács, a Badacsony és a Tapolcai medence. A Szépkilátó tövében fakadó forrás szolgáltatta a hajdani római villa fürdőépületének vízellátását. Később Kápolna kútnak is hívták. 2001-ben újította fel a forrást és környékét a Balatongyöröki Ifjúságért Egyesület.

A Szépkilátó felett tornyosul a Paphegy, tetején kilátóval és még szebb kilátással.

szépkilátó.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr484918175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása