A Balaton ősz krónikása

2012. november 07. 14:16 - balaton | peti

zákonyi.jpg

Zákonyi Ferenc (1909-1991) neve Balaton-szerte mindenhol ismerős. Még gyerekként került a "Magyar Tenger" partjára, de azonnal beleszeretett, s ez a kapcsolat kitartott élete végéig. Diplomája megszerzése után minden idejét ennek a területnek szentelte.

Kezdetben a Balaton-menti jellegzetes kultúrjegyeket kutatta fel, s ezek megőrzését fiatalokból verbuvált csoportok segítségével érte el. A Magyar Tenger Cserkészcsapat tánccsoportja nemzetközileg is ismertté vált, melynek Zákonyi a vezetője volt. Felismerte a zene és a sport összetartó erejét, melyet sikeresen kapcsolt össze a csapatszellemmel.

Ezt a módszert használta fel Siófok felvirágoztatására is, mikor annak jegyzője lett a 2. világháború után. Felismerte az idegenforgalom fontosságát és a városban rejlő kedvező lehetőségeket is. Úszó- és különböző téli sportversenyeket, konferenciákat szervezett, hogy ezáltal is népszerűsítse a déli parti települést. A fejlődés érdekében elérte, hogy ne a messze eső Veszprémhez tartozzon, hanem Somogy megyébe.

Törekvéseit nem mindenki nézte jó szemmel, s a pártbizottság nyomására kénytelen volt elhagyni Siófokot. Balatonfüreden lelt menedékre, munkásságát itt is folytatta. Fáradhatatlanul kutatta azokat a lehetőségeket, melyek az idegenforgalom fejlesztését eredményezték.

Nagyon korán megfogalmazta, hogy a Balaton turizmusa nem épülhet csak és kizárólag a strandokra. Ennek érdekében igyekezett felhívni a figyelmet a régióban található várromokra, az első nagyvázsonyi várjátékok - és ezzel egy új trend elindulása - is az ő nevéhez kapcsolható.

Az évek során megszámlálhatatlan publikáció jelent meg a neve alatt. Egy közös dolog volt bennük: mindegyik a Balatonról szólt. Munkásságából ízelítőként fogadjátok sok szeretettel az alábbi két diasort, mely a tó főbb attrakcióit mutatja be. Az összeállítás érdekessége, hogy az 1950-es évek közepén készültek. Jól mutatja éleslátását, mennyire pontosan meg tudta nevezni a lényeges vonzerőket már akkor.

Északi part

A déli partról is készült hasonló összeállítás, különlegessége, hogy ez még korábbi, az 1930-as évekből való (és nem köthető Zákonyihoz). Érdekes megfigyelni a korabeli eszközöket, különös tekintettel a kompra.

Déli part

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr824895316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása