Az őszi Badacsony ízei

2012. november 05. 09:49 - balaton | peti

borospohár.jpg

Kati megfogadta a tanácsomat, s a hosszú hétvégének egy részét csavargással töltötte. Így emlékszik vissza rá:

"A hétvégén ismét Badacsonyban jártunk. Kirándulásunk során részt vettünk egy borkóstolón is. Odakint csendesen esett az eső, a kandallóban tűz pattogott, az utcáról sült gesztenye illata szállt be a pincébe. Gyerekkorom vidéki életét megidéző őszi hangulat volt.

 

Bár én nem iszom bort, jól ismerem a borkészítést, hiszen mindig édesapám mellett sertepertéltem szüretkor. Férjem azonban igazi borkedvelő. Kedvence a minőségi vörös száraz bor. Azt hittük nekünk nem tudnak már újat mondani, de tévedtünk. Olyan különlegességekkel találkoztunk, melyekről eddig nem is hallottunk. Szeretném a legérdekesebb felfedezéseinket megosztani Veletek is, hátha Nektek is megjön a kedvetek egy kis kóstolgatáshoz (ilyen esős időben kiváló program lehet akár nap közben is).

 

A Badacsony és a Szent György-hegy oldalában nagyon sok pincészet kísérletezik a borkészítés során, hogy igazán egyedi, különleges, minőségi borokkal tudjanak minket megörvendeztetni. Ilyen különlegesség a Badacsonyi Bodzaízesítésű bor, amely úgy készül, hogy a badacsonyi olaszrizlinget nagy mennyiségű bodzavirág hozzáadásával újraerjesztik. Elnevezése a bortörvény szigorúsága miatt ennyire kacifántos, mivel nem csak szőlőt, de valódi bodzát is tartalmaz. Ezt a bort 10-12 C-ra hűtve salátákhoz, halakhoz és szárnyasokhoz ajánlja a Boksay Pincészet.

 

Több pincészetben is találkozhatunk a Badacsonyi Ürmössel, amely fűszeres félédes minőségi fehérbor, gyógyító hatását, kellemes ízét, illatát, az olaszrizlingben áztatott 16 féle gyógy-fűszernövénynek köszönheti. 10-12 C-ra lehűtve aperitívként, illetve desszertek kísérőjeként ajánlják.

Az ürmös bor nem újkeletű találmány, hiszem már az ókori görögöknél is ismert volt a fűszerekkel - például ürömfűvel - készített bor emésztést segítő jótékony hatása. Az ürmösborokat - a francia, az olasz és a német borvidékeken is - a csemegeboroknál felhasznált alapanyagokon kívül az egészségre ártalmatlan fűszerek és drogok - fehérüröm, fahéj, vanília, mustármag, zsálya, szegfűszeg, ánizs, borókabogyó, narancs- és ciromhéj, ezerjófű, levendula és kakukkfű - vagy ezekből nyert szeszes kivonatok felhasználásával készítik. Ürmös bort több pincészetben is kóstolhatunk, pl. Imre Pince, Borbarátok Borház.

 

A borkóstolón bemutatták még az olaszrizlinget, a szürkebarátot, valamint a kéknyelűt. Férjemnek ez utóbbi ízlett legjobban ásványos jellege és citrusossága miatt. Ha valaki az eredeti termőhelyén szeretne ilyen bort megízlelni, kénytelen a Balaton északi partjához utazni, ugyanis Magyarországon csak itt termesztenek kéknyelűt.

 

A program végén nemcsak a borok ízvilágát illetően lettünk okosabbak, számos érdekességet is megtudhattunk többek között a különleges borok készítéséről. Mindenkinek bátran ajánlom egy hasonló eseményen való részvételt, akiket érdekel a borászkodás, borkészítés. Badacsony erre ideális helyszín, a pincék egész évben várják a látogatókat, de azért érdemes a pontos nyitvatartási időkről tájékozódni utazás előtt."

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr834889763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása