Karácsonyi könyvespolc – könyvajánló mindenkinek

2013. december 10. 08:10 - balaton | peti

könyvek.jpg

December táján talán valamivel több szerep jut a könyveknek, mint az év többi részében. Ennek több oka is van. Egyfelől kevesebb a tennivaló, illetve hosszabb pihenőidőszakokkal számolhat az emberek többsége, így az olvasásra is több idő marad, másrészről pedig a könyv kiváló ajándék lehet akár Mikulásra, akár Karácsonyra – vagy pusztán ok nélkül, szeretetből.

A jelenlegi kínálatból szeretnék ajánlani néhány művet, melyet érdemes lehet beszerezni és elolvasni – az eddigi szokást követve természetesen kifejezetten balatoni témájú alkotásokat válogattam.

Hölgyeké az elsőbbség, az ő figyelmükbe ajánlanám Mail Karolin: Albérlet a szerelemhez című alkotását. (Karolin egy korábbi művét már bemutattam itt a blogon is.) A cselekmény ugyan nem a Balatonnál indul, ámde az események előrehaladásával eljut a festői Balaton-felvidékre is. A történetben minden helyet kapott, ami egy igazi romantikus műhöz kell: szemtanúi lehetünk egy különös, mindent elsöprő szerelemnek és varázslatos tájakra utazhatunk a szereplőkkel. A könyv napjainkban játszódik, megjelennek benne korunk jellemzői is, így az olvasó még inkább el tud merülni a világában.

sakál.jpgUrak számára egy sokkal keményebb témájú könyvet szeretnék bemutatni. Nagy divatja van mostanában a skandináv krimiknek, de felesleges olyan messzi és hideg tájakra utaznunk azért, hogy hihetetlennek tűnő bűnesetekkel találkozzunk. Kellei György: A sakál éjszakái című műve idillien kezdődik: egy irodalomtörténész elvonul a Balatonhoz, hogy nyugodtan írhasson. Ebből a nyugodtságból aztán nem lesz semmi, amikor a környezetében furcsa halálesetek történnek, az okokat pedig teljes homály fedi. Ráadásul főhősünk is gyanúba keveredik, így nincs más választása, minthogy magánnyomozásba fogjon. Kutatásai során újabb és újabb titkokkal találkozik, melyeket neki kell megfejtenie. Izgalmas, titokzatos, lendületes regény a krimik szerelmeseinek.

Emlékszem fiatalabb koromban nagyon szerettem Tatay Sándor írásait, a Kinizsi Pált és a Puskák és Galambokat olvastam közülük, mind a mai napig kedves emlék mindkettő. Könnyen olvasható, humoros, fiataloknak való alkotások ezek – csak nem a Balatonnál játszódnak. Viszont most ráakadtam a Bujdosásunk története című regényre, amely a 2. világháború idején játszódik és két fiatal kalandos életét meséli el, akik a front szörnyűségei elől inkább a Badacsony lankái és szőlőültetvényei közé menekül, hogy ott magányos, remete életet élve vészeljék át a vészterhes időket. A regény nagyon szépen bemutatja a Balaton-felvidék jól ismert tájait, a háborús időszak lelki szorongásait, valamint az igaz hazaszeretet. Fiataloknak ajánlom.

mogyoró.jpgVégül, de nem utolsó sorban a legkisebbeknek is kerestem egy ínyencséget, hogy a téli szünetben is legyen olvasnivalójuk. Szalay Lenke könyve, a Mogyoró kinövi kabátját a korábbi Mogyoró című regény folytatása. A szeleburdi kislány a Balaton partján nagymamájánál nyaral és megtapasztalja a vidéki élet szépségeit, eközben pedig számos vicces élethelyzetbe csöppen bele. Hogy mennyire talpraesett főhősnőnk azt kalandok sora mutatja be, nem árulnék el részleteket, mindenki derítse ki maga!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr385673647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása