A Balaton Lánchídja – Balatonalmádi

2013. július 23. 09:21 - balaton | peti

Erhardt Klára_Erődtemplom.jpg

Nagyon régen jelentkeztem hét települése rovattal, most megtöröm e hosszú hallgatást. Mostani bejegyzésem főszereplője egy festői balatoni kisváros a tó északkeleti csücskében. Bizonyára sokan ismeritek Balatonalmádit, igen kedvelt strandhelyszín többek között kedvező fekvése (közel az autópályához és Veszprémhez) és minőségi strandjai miatt, ahol mindig pezseg az élet.

A településnek 3 strandja is van, ezek közül Budataváé és Káptalanfüredé csendesebb, eldugottabb, ide azok járnak, akik jobban élvezik a nyugalmat, mint a parti zsivajgást. Bezzeg a központi strand, (Jah, a Wesselényi? Azt vágom!) ahol mindig történik valami: animáció, felfújt vízi játéksziget, strandkönyvtár mesedélutánnal, bérelhető vízi eszközök, hogy csak néhányat említsek a fürdőzésen kívül űzhető tevékenységekről. És ha ez még nem lenne elég, a kikötőből rendszeresen indulnak sétahajók, de lehetőség van naplemente túrán vagy borkóstolóval egybekötött Tihany-látogatáson is részt venni, a fiatalok kedvence pedig a diszkóhajó – mindezt a Balatoni Hajózási Zrt. közreműködésével.

Igen ám, de azt tudjátok-e, hogy mit lehet csinálni a strandoláson kívül? Hallottatok-e róla, hogy Balatonalmádiban található a Balatoni Kerékpárút 0-ás kilométerköve, ahonnan a 210 km-nyi körút elindul (és értelemszerűen visszatér)? Pedig így van, de hogy nemcsak a tó körül lehet tekerni, arra jó példa a Veszprémbe vezető kiépített kerékpárút. Akik pedig jobban szeretnek gyalogolni, mint kerekezni, a város történetét bemutató Vörös Homokkő Tanösvényen talpalhatnak végig, s mindeközben izgalmas titkokra deríthetnek fényt a város múltjából.

Nincs ez másként a településen belül sem, ahol számos kulturális emlék (elsősorban templomok) várják a kíváncsi látogatókat. Szombat délutánonként lehetőség van részt venni a „Nyitott templomok, vezetett körtúrák” elnevezésű sétán, melynek során megismerkedhetünk a város történetével, valamint megtekinthetjük az Erődített református templomot, a Szent Ignác templomot és a Szent Jobb kápolnát is.

És ha ez még mindig nem lenne elég vonzó, hadd soroljak fel néhány rendezvényt, melyek többségére szerte az országból érkeznek a látogatók. A leghíresebb talán a Hungarikum és Pálinka Fesztivál, ahol egy helyen élvezhetjük mindazt, ami egyedi a magyar gasztronómiában. Hasonlóan jelentős az Almádi Borfesztivál is: itt a környék legjobb válogatott szőlőnedűit kóstolgathatjuk kedvünkre. Ősszel szüreti mulatság és Tökfesztivál, télen adventi vásár és városi farsang, azt követően pedig a Tavaszi Zsongás csábítja a városba látogatókat.

Szólj hozzá!
Címkék: Balatonalmádi

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr965419792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása