Festeticsek a Balaton régióban

2013. április 19. 15:05 - balaton | peti

keszthely_2.jpg

Ritkán gondolkodunk el azon, hogy a régi magyar nemesi családok, vajon honnan származnak, meddig vezethető vissza családfájuk. Engem mindig vonzott a régi történelem, az uradalmi kor, de azok családfáját még sosem néztem meg.

A Balaton régió legkiemelkedőbb nemesi családja, amely nagyon sokat tett a térség fejlődéséért a Festetics család volt, amelynek egyik ága még ma is él. A Festeticsek horvátországi, egészen pontosan turopoljei származásúak. Első ismeretes őse, János a 16. század végén említtetik. A család II. Mátyástól kapott nemesi címerlevelet. Magyarországon először Festetics Pál telepedett le a 17. század közepén. Családnevét Fersteticsként (esetleg Ferszetics, Firstatics) írták le. Előnevét a Tolna vármegyei Tolnáról vette, mégpedig úgy, hogy feleségül vette tolnai Bornemissza Erzsébetet, s vele kapta a tolnai birtokot is. Fia, szintén Pál (1639/1640–1720) dunántúli vicegenerális volt a család vagyonának megalapozója. Leszármazottai a későbbi időkben mind grófi rangot nyertek. Sőt, Festetics Tasziló 1911-ben magyar hercegi rangot is kapott főméltóságú címmel. A családnak két főága és több alága létezik, akik jelenleg Ausztriában élnek. Festetics XI. Pál a Festetics család legifjabb ágának jelenlegi feje. Édesapja Festetics Antal, édesanyja Gertrud Steindl, két leánytestvére van. Idős édesapja után jelenleg ő vezeti a család ügyeit.

Festeticsek munkásságuknak, a kultúráért és az oktatásért tett erőfeszítéseinek számos nyomát fedezzük fel a régióban, de a legismertebb közülük a Festetics kastély. A keszthelyi Festetics kastély építését 1745-ben Festetics Kristóf kezdte. Az akkoriban 34 termes épületet a 18. és 19. században háromszor átépítették, bővítették. Ma a 101 helyiségből álló barokk kastély egyike Magyarország 3 legnagyobb ilyen stílusban épített kastélyának.Bámulatos szépsége az elmúlt századokban is koronás főket, főhercegeket, diplomatákat, híres családok tagjait vonzotta ide.

A Festetics kastély napjainkban múzeum és konferencia központ egyben. Állandó és időszaki kiállításait évente mintegy 200 ezer látogató tekinti meg. Jeles zenei rendezvényei évente megközelítik a százat. A Festetics kastély szobrokkal díszített nyugati homlokzatával szemben a francia kertben gyönyörködhetünk, mely mögött tízhektáros angolpark húzódik. A sétányok a park ős-öreg fái közt kanyarognak, köztük 400 éves is akad.

A régmúlt idők hangulatát bárki átélheti a Festetics család keszthelyi kastélyának gyönyörű termeiben, a hintó múzeumban, a vadászati kiállításon, vagy a tavaly átadott különleges virágokat bemutató pálmaházban. Ráadásul mindezt Balaton7 keretében kedvezményesen tehetjük meg. Azok a vendégek, akik bármelyik, a Balaton7-hez csatlakozott szálláshelyen szállnak meg 2013. május 10-20. között, 20% kedvezménnyel nézhetik meg a kiállításokat a szálláshelytől kapott szállásigazoló lap felmutatásával.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr325228046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása