A régmúlt őrzője

2013. április 14. 08:55 - balaton | peti

Szigliget.jpg

"Szigliget... A nyelvésznek ez a szó a régi szeg és liget vagy sziget (anno még sziget volt a mai félsziget) és liget szó összetételét jelenti, és azt, hogy ősi hely, ahol már a magyarság első idejében is lakhattak. A földtan tudósa a harmadkor-végi vulkánosság egyik tanújaként könyveli el a bazalttufával fedett dombokat, a történész a török- és kuruckori szabadságharcok egyik sokat emlegetett helyét látja benne, a természetjáró pedig a balatoni táj ezerszínű szépsége között is az egyik legszebbiket fedezi fel benne újra és újra. Kisfaludy Sándor dicsérete leng itt a dombok fölött." Így mutatja be ezt a bájos kis települést a község honlapja.

És mily igaz a fenti jellemzés. A Szigligeti Vár romja szomorú múltja ellenére is büszkén meredezik a hegyoldalon, hirdetve a régi korok dicsőségét. Látványa minden irányból lenyűgözi az embert, akár a tanúhegyek felől szemléli, akár a Balaton vízén ringatózó hajóról.

A szigligeti vár végvárként védte a Balaton vonalát a török háborúk alatt, több család is birtokolta (pl. a Lengyel család), de Török Bálint is volt itt várúr. Több, mint hétszázötven évvel ezelőtt épültek ezek a büszke falak, amelyeket, bármily' meglepő, a pannonhalmi bencések építettek - IV. Béla királyunk kérésére. Két év alatt készült el ez a jól védhető vár, mely  akkor még jóval kisebb volt, mint a romokból ma gondolnánk, hiszen a későbbi századokban folyamatosan építettek hozzá.

A 17. század végén villámcsapás érte a várat, amely miatt leégett. A falut ugyan elpusztította a török, de a várat nem tudta elfoglalni. A dicsőségét mégsem élvezhette sokáig, mivel a császár 1702-ben elrendelte a felrobbantását, amely megpecsételte további sorsát. Köveiből épültek fel a vár alatti szép nemesi kúriák.

A 239 m magas Várhegy tetején hosszan elnyúló, elromosodott épület helyreállítása folyamatos. Érdemes minden évszakban felkeresni a Szigligeti Várat, nyári időszakban várjátékok illusztrálják a régi idők tetteit. Ha május 10-17. között látogatunk el a várba, akkor 10%-kal olcsóbban nézhetjük meg a 11 és 16 órakor kezdődő várjátékokat.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr575212954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása