A Nyugat-Balaton üdülőfaluja

2013. február 22. 11:07 - balaton | peti

diási játékstrand.jpgGyenesdiás egy kicsiny falu a Keszthelyi-hegység lábánál, a Balaton nyugati medencéjében, határos Keszthellyel és Vonyarcvasheggyel. Mérete ellenére igen ismert és kedvelt, hiszen életét nagyban meghatározza a turizmus.

Már az újkőkorszakban is lakták, fellendülést azonban a római kor hozott a közeli Valcum - a mai Fenékpuszta - településnek köszönhetően, ami nem sokon múlt, hogy nem lett a térség központja (erről bővebben a keszthelyi Balaton Múzeum egyik termében találhatunk információkat). Később az avar korból is maradtak fent emlékek, külön említést érdemel egy 1400 éves temető, melyben érintetlenül találták meg az egyik katonai vezető sírját annak minden tartozékával együtt. Ez egész Európában egyedüli felfedezés volt, a leletek több múzeumot is megjártak azóta.

A mai Gyenesdiás három külön községből állt össze a XIX. században, ezek Falud, Gyenes és Diás voltak. Falud a legrégebbi közülük, már a XI. században is lakott volt, története hasonló a korábban megismert balatoni településekéhez: kézről kézre vándorolt, majd a törökök elpusztították, ezt követően pedig a XVIII-XIX. században kezdett magához térni, elsősorban mezőgazdálkodásból, halászatból, borászkodásból tartotta fent magát.

Ez utóbbi kapcsán jelenik meg Gyenes a XVII. században, mint Falud szőlőhegye. A név feltehetően a Dénes személynévből származik. Diás hasonló történelmi utat járt be, mint Falud, több család is birtokolta, míg végül 1840-ben egyesült Gyenessel. Fejlődése eleinte lassú, a turizmus fellendülésével párhuzamosan gyorsult csak fel.

gyenes kályhák.jpgNapjainkban kedvező fekvésének és klímájának, valamint a rendkívül széleskörű és változatos programkínálatának köszönhetően igen kedvelt a turisták körében. Két strandja van, a Diási Játékstrandot 2010-ben és 2011-ben a legjobbnak választották a nyaralók egy felmérés alapján, de tavaly is 2. helyen végzett. Emellett lehetőség van különböző vízi sportok űzésére, vitorlázásra, horgászatra, lovaglásra, íjászatra, lövészetre, és természetjárásra is. Ha az idő rosszabbra fordulna, érdemes ellátogatni az Avar Történeti kiállításra, az Antik Kályhagyűjteménybe, a Darnay Bormúzeumba vagy a Madárparkba.

Bővebb információkért érdemes felkeresni a település díjnyertes honlapját.

Szólj hozzá!
Címkék: Gyenesdiás

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr585098057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása