Illa Berek, nádak, erek

2012. október 04. 10:21 - balaton | peti

tüskevár film mod.jpg

Feltehetőleg mindenki ismeri Fekete István nagysikerű ifjúsági regényét a Tüskevárt és annak folytatását a Téli bereket. Tinédzserkorom egyik meghatározó élménye volt mindkettő olvasása. Teljesen azonosulni tudtam a városból a Kis-Balaton vadregényes tájaira csöppenő diáksráccal, aki a saját kárán tanult meg gyakorlatiasan gondolkodni, ennek ellenére teljesen beleszeretett a varázslatos vidékbe. Fekete István nagyszerűen ábrázolja mind a Berek növény- és élővilágát, mind pedig a korabeli karakterek jellemvonásait.

 

Az alkotások népszerűségét mi sem jelzi jobban, hogy a néhány éve megtartott Nagy Könyv megmérettetésen az olvasók szavazatai alapján a Tüskevár bekerült a legjobb 12 mű közé. A sikerességet az is mutatja, hogy már 1967-ben megfilmesítették ezt a történetet egy 8 részes minisorozat formájában.

 

A mai napon pedig mozikba kerül az egész estét betöltő filmváltozat is. Hányattatott sorsú magyar alkotásról van szó, melyet még 2005-ben kezdtek forgatni, de különböző problémák miatt, csak mostanra készült el. Fontos megjegyezni, hogy nem a korábbi sorozat újraforgatásáról van szó, hanem az eredeti könyv megfilmesítéséről.

 

Ez egyaránt hordoz magában pozitívumokat és negatívumokat is. Ily módon elkerülheti az összehasonlítást a ’67-es alkotással, ami kétségtelenül magasra tette a mércét, de kérdéses, hogy másfél órába mennyi fér bele a történetből. Az mindenesetre biztató, hogy nem amatőr színészek vettek részt a munkálatokban a képi anyaghoz pedig Máté Bence, a híres madárfotós is segítséget nyújtott.

 

Napjaink moziműsorának ismeretében nagy csalódás nem lehet még akkor sem, ha esetleg szokatlan dolgokat is tapasztalhatunk benne (pl. felgyorsult tempó) és úgy gondolom, hogy aki a könyvet vagy a sorozatot szerette, annak kötelező darab lesz.

 

Az új Tüskevárat vetítő mozik listáját lejjebb találjátok, bővebb információt pedig a mű facebook oldaláról gyűjthettek be. Kedvcsinálónak nézzétek meg a hivatalos előzetest! Azon szerencsések pedig, akik már látták a filmet, feltétlen mondják el véleményüket kommentben!

A filmet október 4-étől játszó mozik listája:

Budapesten:
CINEMA CITY Allee, Aréna, Campona, Mamut, Westend, Eurocenter, Lurdy, Corvin, Puskin, Sugár, Uránia

Multiplex mozik vidéken:
CINEMA CITY Alba, Debrecen, Győr, Miskolc, Nyiregyháza, Pécs, Szeged

Egyéb településeken:
Nagy László Mozi, Ajka
Balaton Mozi, Balatonfüred
Center Mozi, Békéscsaba
Uránia Mozi, Cegléd
KMKK ArtMozi, Celldömölk
Apolló Mozi, Debrecen
Dózsa Mozi, Dunaújváros
Agria Mozi, Eger
Városi Mozi, Gödöllő
Cinema Bridge, Gyöngyös
Gyulai Várszínház, Gyula
Fontana Mozi, Hévíz
Lehel Mozi, Jászberény
Malom Mozi, Kecskemét
Otthon Mozi, Kecskemét
Városi Filmszínház, Kiskunhalas
Művészetek Háza, Miskolc
Pláza Mozi, Nagykanizsa
Petőfi Mozi, Orosháza
Apolló Mozi, Salgótarján
Sió Mozi, Siófok
Belvárosi Mozi, Szeged
Barátság Mozi, Székesfehérvár
P'ART Mozi, Szentendre
Tiszapart Mozi, Szolnok
Savaria Mozi, Szombathely
Városi Mozi, Tapolca

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr974819313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása