VeszprémFest, színház, Utcazene – akár anyáékkal is

2016. augusztus 04. 11:09 - Tencsi

A remek akusztikát nyújtó Veszprémi Vár romantikus közegében 13 éve rendezik meg a VeszprémFestet. Ez a program nem klasszikus nyári hippi-torna: leginkább az igényes harmincon túliak fesztiválja.

A VeszprémFest zenei kínálatáról talán az mondja el a legtöbbet, amit Mészáros Zoltán, a rendezvény főszervezője mesélt nekem. Zolinak van egy velem egyidős fia, akinek mindig kikéri a véleményét, amikor a fellépők névsorát állítja össze. Számít, hogy ő mit választana, de a zenéket nem a fiának és a barátainak, hanem inkább a szülei korosztályának válogatja.

g0011479_1.JPG

A VeszprémFesten inkább a klasszikusabb, jazzesebb dallamok kerülnek előtérbe. A sorból pont az egyik idei sztárvendég, a Thievery Corporation lóg ki egy kicsit. Ezt a bandát Zoli fia nemcsak hogy jól ismeri, de szereti is – ők viszont nem bluest vagy countryt, hanem elektronikus zenét játszanak. Az, hogy a zenekar a fellépők között van, nagyban annak köszönhető, hogy a VeszprémFest idén csatlakozott a NagyonBalaton rendezvénysorozathoz. Az ő stábjuk vette észre, hogy a formáció éppen a közelben koncertezik, Zoliék pedig már régen szerették volna meglepni a közönséget egy kis újdonsággal.

Sajnos természet anyánk idén nem kedvezett a VeszprémFestnek, de a közönség így is jól érezte magát a Szentháromság tér festői környezete helyett a Veszprémi Aréna küzdőterén is. A szervezők profizmusának köszönhető, hogy az időjárás ellenére senki nem maradt koncert nélkül, és meggondoltan cselekedtek. Ez sokban köszönhető a hely jó adottságainak és persze a szervezők megfeszített munkájának és szakértelmének: a hang- és fénytechnika kiváló volt. Hiába voltunk rengetegen, mindenkinek kényelmesen jutott hely táncolni. Mert a zenekar táncoltatott ám rendesen - sőt az idősebb korosztály volt talán a leglelkesebb. Tini olvasóknak itt és most tanácsolnám, hogy kezdjenek el gyűjteni a következő VeszprémFestre: ez az a buli, ahová a szülőkkel sem ciki kimenni, illedelmes a közönség, mégis hatalmas a hangulat.

Ha mégis inkább fiatalos pörgés kell, a VeszprémFest után nagyjából egy héttel már is jön a Veszprémi Utcazene Fesztivál! Itt aztán minden zenei stílus felvonultatik ezalatt a pár nap alatt. Aki ügyes, annak a program visszahozza az árát: az amatőr, félprofi és hivatásos utcazenészek lazán kalapozhatnak a lelkes közönségtől. Vannak olyan zenekarok, akik ezt a fesztivált tekintik ugródeszkának a zenei életbe, mások némi pénzt remélnek gyűjteni a bandájuk javára, de szép számmal vannak, akik szórakozni járnak ide. Vannak olyan fellépők is, akiket már nem kell bemutatni: ilyen zenekar például a Punnany Massif, a Mary Popkids vagy a Kerekes Band. Itt láthattuk első szárnypróbálgatásait a Halott Pénzből ismert Járai Márknak és itt próbálkozott már 9 éve is Csorba Lóci is, a Lóci Játszik zenekar frontembere. Jelenlegi formációjuk idén el is nyerte a közönség kedvence díjat.

Hogy Veszprém két ilyen rangos fesztiválnak is szülőhelye lehet, az nem a véletlen műve. A városnak nem csak nyárra pezsdül fel a kulturális élete. Van

Kulturális sokszínűsége, művészi kisugárzása  a Királynék városának.  Két színházzal, kamarazenekarral és majdnem egy tucat kiállítótérrel rendelkezik, de egy ideje például saját süteménnyel, a VeszKrémessel is büszkélkedhet. Azok is megtalálják a számításukat, akik aktív elfoglaltságot keresnek – szuper kerékpártúrák várják például a bringásokat.

Nem csak anyuéknak, de a kistesóknak is ideális a hely. Őket a régió legnagyobb állatkertje várja – vagy, ha vadulni szeretnének, mehetnek a közeli kalandparkba is.

Veszprém tehát jó program családdal, szülőkkel, gyerekkel, gyerek nélkül és a barátokkal is. A rengeteg programnak köszönhetően – főleg nyáron – lazán el lehet tölteni itt akár egy hetet is. A városlátogatás egyébként szuper esőprogram is. A múzeumok, előadások, programok könnyen elterelik a figyelmet a borús időről. Szóval nem túlzás azt mondani, hogy a királynék városában kicsit mindig süt a nap.

komment
Címkék: gyereabalatonra

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr968915904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása