Szabadlábon Badacsonyban

2016. augusztus 04. 09:33 - Deli Kitti

A Badacsonyban rengeteg geológiai érdekesség van. Botanikai és földtani érdekességeikre a Bakony-Balaton Geopark folyamatosan szervez túrákat, de Te magad is önállóan elindulhatsz, mint Dorothy a sárga úton. Bár itt az se baj, ha a kék ösvényre tévedsz, mert onnan is csodás a kilátás és friss az erdő adta oxigén. A fárasztó sétának is megvan a jutalma. A dimbes-dombos utakat járva az erdőből kiérve megszámlálhatatlan boros pince várja, hogy nála kóstold meg a badacsonyi folyékony szerelmet!

dsc_8221-120fb.jpg

Jó, ha az ember elég elszánt és belevág egy nagyobb túrába a bámulatos Badacsonyi „bazaltmúzeumban”, de nem szégyen, ha valaki elfárad közben. Egy darabig fel lehet menni autóval is, de ha az ember közben meginna egy-két pohár badacsonyi remekművet, akkor érdemes a hegyi taxit segítségül hívni, aki nemcsak felvisz az emelkedőn, de még a boros pincék ajtajában is rak le.

Mi az, amit Badacsonyban mindenképp látnod kell?

 

Például magát a természetes úton kialakult Páholy kilátót, ami lényegében nem is kilátó, hanem egy kőtorony. Ezt a területet a hegyhez egy keskeny nyak rögzíti, amit a külső erők le fognak majd bontani, aminek következtében ez a hatalmas tömb önállóvá fog válni. Annyira azért nem kell sietni, hogy lemaradtok erről az élményről, mert ehhez az elszakadáshoz még pár millió évre szükség van. Érdemes itt még nem feladni a kutyagolást felfelé, mert a Badacsony legmagasabb pontján (ami nem vetekszik azért a Mount Everesttel) az ottani Kisfaludy-kilátóból kitekintve körbenézhetünk.

Mi az, amit a badacsonyi borról mindenképp tudnod kell?

 

 

A közhiedelemmel ellentétben nem a rómaiak telepítették le az első tőkéket Badacsonyban, hanem a kelták. De már a kelták is nagyon érezték, hogy a Badacsony borászatilag különleges hely. Ugyanis a világon csak Badacsonyban terem a folyékony szerelem borának is nevezett: kéknyelű. Nevét a kékre színezett szőlőlevél száráról kapta. Külön érdekessége még, hogy csak porzós virágai vannak ennek a növénynek, tehát egy igazi női szőlőfajta, bár a bor, ami készül belőle az elég férfias.

Istvándy Gergő például ennek az egyedülálló borfajtának külön „brand-et” épít (Picasso után szabadon) Kékkorszak néven. Birtokukon most mindent a kéknyelű ural. A kéknyelűből többféle bort készítenek, de csináltak pezsgőt és ínycsiklandozó bonbont is! Gergő amellett, hogy viszi tovább nagyapja hagyatékát figyel arra is, hogy ne csak ő legyen tisztában azzal, hogy milyen nedű kerül a pohárba, hanem a fogyasztója is. Ezért alapították Borműhelyt, amelynek az a célja, hogy a vendégek jobban megismerkedhessen a borkészítéssel, a borok kultúrájával és felismerésével. Ez a gyorstalpaló egy illatfelismeréssel kezdődik, hogy megismerhessük a borban rejlő illatokat, majd elindul a boszorkánykonyha. Egy rettentő merész érdekházasság anyakönyvezetői lehetünk, ahol a házasítási ceremóniában három különböző bor vesz részt. Ez esetben az ízletes nedű érdekében eme frigy megbocsátható lesz, csak a megfelelő arányokra kell figyelni. Mindenki tetszés szerint keverheti a borokat, amelyet a végén saját címkével is elláthat és még a dugót is maga nyomhatja bele.

Szólj hozzá!
Címkék: gyereabalatonra

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr658928298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása