4 szabadtéri színház a Balaton körül

2016. július 28. 10:36 - Deli Kitti

Talán a legkellemesebb esti kulturális kikapcsolódás a Balatonnál egy laza színházi darab a szabad ég alatt. Mivel a kőszínházak menetrendszerűen júniussal zárják kapuikat, az évad végeztével szerencsére több színházi ember nem tudja letenni a lantot. Így alakultak ki a nyári szabadtéri színházak az egyébként éppen nyaraló kultúrafogyasztók legnagyobb örömére: Keszthelyen, Balatonfüreden, Tihanyban, Balatonföldváron, Balatonbogláron és Balatonfenyvesen. Nézzük ezeket részletesen!

mem_49373.jpg

Kultkikötő – Balatonföldvár, Balatonboglár, Balatonfenyves

„Amikor én gyerek voltam, akkor dübörgött a kulturális élet Földváron, és a szabadtéri színház kerítésén kívülről leskelődtem befelé.” - kezdi a mesélést Nagy Viktor a Kultkikötő igazgatója.
Sok évvel később, amikor a fesztiváljuknak, a Kultkikötőnek helyet kerestek, úgy érezték, hogy Balatonföldváron újragondolt formában mutatják meg, milyen a balatoni nyár és kulturális kikapcsolódás egy szabadtéri színpadon. Ezt az összművészeti fesztivált, aminek a gerincét leginkább a színházi előadások adják már Balatonbogláron és Balatonfenyvesen is megrendezik évről évre. Augusztus végéig közel 200 előadással örvendeztetik meg a Balatonon pihenőket.

Kisfaludy Színház - Balatonfüred

Hosszú, nehéz utat tett meg a magyar színjátszás, ha kicsit visszatekintünk a történelemben; míg a felvilágosodás még a nyelvújítás kora volt, addig a reformkor már a színházalapításé, amiben Balatonfüred élen járt. A 184 évvel ezelőtt megnyílt Játékszín hamarosan a magyar színházi élet nyári központja lett. 

A rangban legelső balatoni fürdőhely gyógykúráinak, a nyaralásoknak, a társas életnek kimaradhatatlan programjává vált a színházba járás. „A legjobb társulatok és a legünnepeltebb színművészek vetekedtek azért, hogy Balatonfüreden felléphessenek. Rang volt itt játszani. Ezt a hagyományt kaptuk örökül a régi Magyar Nemzeti Játékszíntől és eszerint a recept szerint állítjuk színpadra a fellépő művészek és társulatok előadásait.” – mondta Kéri Kitty a balatonfüredi Kisfaludy Színház művészeti vezetője.
Ugyan a régi kőszínház emlékét a füredi Kiserdőben már csak sokat látott oszlopai őrzik, a város színházépület nélkül is lobogtathatja Thália zászlaját.

Bujtor István Szabadtéri Színpad – Tihany

Bujtor István nemcsak Ötvös Csöpi szerepében volt elválaszthatatlan a magyar tengertől: imádta a Balatont, a vitorlázást és magát Tihanyt is. A Tihanyi Szabadtéri Játékok kitalálójának nevét viseli most már a Belső-tó mellett álló, dombokkal határolt szabadtéri színpad. Bujtor István, aki ekkoriban a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója is volt nem titkolt céllal támogatta a tihanyi „színhazazást”. Nem a szigorúan vett kőszínházi előadások kerülnek bele a kínálatba. Az ember nyaralás közben szórakozni, nevetni akar. Az előadások nagy része komédia, de könnyűzenei előadások, országosan ismert előadók is megfordulnak a színpadon. Ez a koncepció napról-napra lehetővé teszi, hogy a fiataloktól az idősebbekig, a magyar ajkúaktól a külföldiekig bárki élvezettel eltöltsön a nézőtéren egy-egy estét.

Centrál Színház Keszthelyen

A Centrál Színház társulata nyárra becsukja a budapesti Révay utcában lévő színház ajtaját és leköltöznek Keszthelyre. Így történhetett meg az is, hogy Balaton-part legendás színházi ünnepét is, a Keszthelyi Nyári Játékokat a Centrál Színázas Básti Juli-Puskás Tamás művészházaspár kezdeményezésére rendezték meg először. Azóta már 15 nyári évadot tudhatnak a hátuk mögött a Festetics Kastély gyönyörű parkjában. Idén a mostani színházi évad vígjáték sikerét hozták le Keszthelyre. Ugyanis Budapesten már hónapokkal előre foglalni kellett jegyet erre az előadásra, ha nem akartunk lemaradni.

Fotó ©Keszthely.hu 

Zárszóként

Érdemes mindenképpen megnézni, hogy milyen egy nem megszokott térben játszódó színdarab. Úgy mondják, ilyenkor minden este premier. Amikor a kőszínházban „bepróbált” egy előadás, a szabadtéren az is előfordul, hogy egy vonatfüttyöt vagy egy bagolyfióka hangját be kell dolgozni az előadásba, hiszen nem mehetnek el szó nélkül a külvilág zaja mellett. Azt se felejtsük ki a szabadtéri színházi előadások érvei mellől, hogy mekkora pluszt ad az az érzés, amikor felnézünk az égre és csüngő lámpaburák helyett a Nagygöncöl néz vissza ránk.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr748918152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása