La família in Balatonboglár - A Bugaszegi Köztársaság

2016. július 12. 15:22 - Deli Kitti

Balatonboglárnak sok-sok furcsasága van. Például Jani bá' élménytanyája, a Légli birtok mosogatógép álló paraszttáljai, élménystrand, gömbkilátó, és persze finom borok mindenféle válogatása.

_dsc8602bboglar_gomb_kilato.jpg

A bogláriak mai napig ragaszkodnak több mint 100 éves szlogenjükhöz, ami így hangzik: a családok üdülővárosa. Valószínűleg azért is tudják magukat ennyire tartani a jelmondathoz, mert mára ők is valódi, nagy családot alkotnak. Itt mindenki ismer mindenkit. Nem tudnak úgy végigmenni az utcán, hogy ne állítaná meg őket valaki, hogy megkérdezze mi a helyzet a gyerekkel, meggyógyult-e a nagymama, vagy előkerült-e a kiskutya. Vagy csak simán hallottuk-e, hogy Jani bá' Bugaszegen már megint milyen újítást talált ki a téglavárában.

"Na, isznak valamit vagy mi legyen?"

 

Ezzel a mondattal nyitott Jani bá, amikor kitárta a százholdas pagonyt megszégyenítő birtoka kapuját előttem. A tekintélyes méretű kertben egy üvegház magasodik, benne egy lecsófőző verseny összes szereplőjével, és az október óta elmaradhatatlan Dankó Rádió zenéjével.

Jani bá bugaszegi birodalma valószínűleg egyedülálló az országban. A keszthelyi Giccs múzeumban összegyűjtött retro kínálat kutya füle ahhoz képest, amit itt látni lehet: A téglavárnak indult épület, már-már palotává fejlődött az évek során, melynek téglái az ország különböző szegleteiből származnak. Annak idején, amikor Jani bá elkezdte építeni téglagalériáját, akkor többen hoztak neki különböző téglákat, amelyeket beleépített a művébe. Az évek során a birodalom nőtt és csak nőtt, mára pedig alattvalók is benépesítették a várudvart. Nyulak, disznók, csirkék élnek Jani bával a farmon. Meg persze Bongo és az ő bandája:

 

Jani bá birtokán megelevenedik az autentikus vidéki életérzés, minden retro pompájával együtt. Miután kicsodálkoztam magam a népmesékbe illő kacsalábon forgó palotájában és elköszöntem Bongotól és bandájától, egy másik híres birtokra látogattam el, a Légli Majorba, ahol mindenféle népi cserépedények készülnek - hagyományos formákkal, modern minőségben.

_dsc5085_1.JPG

_dsc5101_1.JPG

_dsc5067_1.JPG

Ma már nem jár ki senki a rétre egy kislapáttal agyag után kutatva, hogy majd egy öblös bögrét korongoljon magának. Manapság nem is olyan egyszerű beszerezni a szükséges alapanyagot, valamint a földben található agyagból készített edények nincsenek jó barátságban a mosogatógépekkel. A Légli manufaktúrában készített fazekas áruk viszont kedveznek a lusta háziasszonyoknak és elfoglalt agglegényeknek - mosogathatók, száríthatók, könnyen tisztíthatók.

dsc_3912.JPG

Az edények a paraszti kultúrából építkeznek a polgárság igényeinek megfelelően, szóval mindenki megtalálja a számára ideális edénykét. Ha nem vagyunk valami nagy konyhatündérek, akkor kültéri dekorációt is választhatunk. Például egy leander tartót, aminek előállításához 150 kg agyag szükséges. Ebből a mennyiségből egyébként 700 db bögrécskét is lehetne gyártani, mondjuk egy nagyobb általános iskola menzájára.

Vagy, ha annak idején nem váltottak volna át a borkóstolásokkor az üvegpohárra, akkor ott is ihatnánk ezekből a színes kis bögrékből. Bár bögrék ide vagy oda bort akkor is ihatunk. Balatonbogláron érdemes is megkóstolni a sok családi borászat valamelyikét, esetleg mindegyiket. Állítólag a gyöngyöző bor most az új trend, és ebből a boglári borászok nagyon jól állnak. Ennek tiszteletére szervezték meg hagyományteremtő célzattal most már második éve a Parti Pezsgést. A több generációs borász családok szeretnék élvonalba helyezni eddig háttérbe szorított borvidéküket.

Ezért a közös célért a helyi borosgazdák összefognak, és együtt sorakoznak fel a Buborék strand előtti sétányon. Élükön Bujdosó Ferenc áll, aki odaadóan koordinálja a rendezvényt, amellett, hogy közben vezeti a borászatát. Mint a legtöbb környékbeli borász, ő is örökölte a szőlőbirtokot, amelyet majd ő is át fog adni a gyermekeinek. Több generáció közösen műveli a szőlőt, amelynek elismeréseként idén Katamarán Rosé nevű boruk elnyerte a város bora címet. A bor neve a család másik szenvedélyéről is mesél, a vitorlázásról. Litkey Farkas tiszteletére Katamaránnak nevezték el, de egyébként ő maguk is szenvedélyes vitorlázók és közösen minden évben elindulnak a Kékszalag vitorlásversenyen.

Ebben a nagyon jókedélyű családias hangulatban töltöttem el egy napot Balatonbogláron, ahol megtudtam, hogy szlengesen élve minden kerek. Bár inkább gömbölyű. A buborék a borban, a strand nevében, illetve a gömb alakú kilátójukban, ahol a mozgalmas nap zárásaként gyönyörködhetünk a balatoni hegyek mögött lebukó nap utolsó sugaraiban.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr338880224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása