Balatoni ízek februárban

2016. január 26. 11:49 - balaton | peti

jasdi_kep.jpg

2016 a Gasztroélmények éve és ennek megfelelően már év elején is számos programmal találkozhatunk, ami kapcsolódik ebbe a tematikába. Február első felében hagyományosan megkezdődik Badacsonyban a Borbarangolás: a badacsonyi borászok szombat esténként mutatják be a pincék rejtekében őrzött legzamatosabb boraikat, melyeket ínycsiklandó falatokkal és kellemes dallamokkal tesznek még felejthetetlenebbé. Eközben Fonyódon kolbászfesztiválra várják a vendégeket, Keszthelyen karnevált rendeznek február első hétvégéjén, Csopakon pedig ismét megrendezésre kerül az Olaszrizling ünnep (www.csopaki.hu/olaszrizling-szerintunk/).

Az Olaszrizling Szerintünk vidámságot visz a szürke, soha véget nem érő téli napokba, és megadja a tiszteletet nem csak a Balaton-felvidék, de egész Magyarország egyik legnemesebb borának. Nem lehet elégszer hangsúlyozni az Olaszrizling fajta nagyságát: képes a nagyszerű termőhelyek felmutatására, egyenletes gyümölcsös minőségre jóformán bárhol és akár késői különlegességekre is.

A csopaki összejövetelen közel 30 borász legfinomabb nedűit kóstolhatják végig az érdeklődők február második szombatjának délutánján a Jásdi Borteraszon és a Szent Donát Birtokon. Jó hír, hogy idén is lesz transzfer a pincészetek között, sőt Balatonfüredről is el lehet majd jutni a neves csopaki pincészetekhez.

A résztvevő borászatok előzetes listája:

Jásdi Pince vendégei: Légli Ottó, Figula Pincészet, Bussay Pince, Kasnyik Családi Pincészet, Káli Kövek, Strekov 1075, Guden Birtok, Pálffy Gyula, 2Ha, Villa Tolnay, Gál Lajos

Szent Donát Pince vendégei: Balatoni Kör, Homola Pincészet, Kreinbacher Birtok, Söptei Pincészet, Tornai Pincészet, Szöllősi Mihály, Szászi Endre, Bakó Ambrus, Csetvei Pince, Rizling Generáció, Csopaki Kódex

A várhatóan mintegy 60 féle Olaszrizling kóstolása mellett érdemes lesz a kulisszák mögé kukkantani és nem csak megkóstolni, de egy kicsit megismerni a bor és a borfajta történetét, a borkészítés aktualitásait, a bor ihlette összefogások emberi hátterét.

Februárban is megéri tehát ellátogatni a Balaton régióba, ahol jobbnál jobb ízek várják az idelátogatókat a Gasztroélmények évében, legyen szó egy minőségi étteremben elköltött családi ebédről, hangulatos badacsonyi borkóstolóról, helyi piacokon illatozó frissen sült kolbászról vagy a csopaki borünnepről. Mindezeket megkoronázza február 11-én a Torkos Csütörtök, amelyen mintegy 30 balatoni étteremben fogyaszthatunk kedvezményesen (torkoscsutortok.itthon.hu).  

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr148317260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása