Boros kincsvadászat és szüreti fesztiválok az Őszi Nyitott Balaton kínálatában

2015. október 01. 11:31 - balaton | peti

borkereses.jpg100 palack borkülönlegességet rejtettek el a Balaton turisztikai nevezetességeinek közelében, hogy ezzel is vendégeket csaljanak a tó partjára. Ezzel párhuzamosan október 5-ig 162 olyan eseményt szerveznek, amelyekkel azt szeretnék bizonyítani, hogy a Balaton ősszel sem kihalt, érdemes ide eljönni néhány napra.

A ritkaságszámba menő borkülönlegességek mellett, Európa első újborának, a Csabagyöngyének néhány palackját is elrejtették abban a kincskeresős játékban, amelyben az őszi, balatoni borturizmusban rejlő lehetőségekre is fel szeretnék hívni a figyelmet. Az utolsó 6 palack bort Balatonfüreden rejtették el. Európa első újborának üvegjeit olyan utcákban kell keresni, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak a borászathoz, a szőlőműveléshez. Az üvegeket koncepciózusan nem a frekventált turisztikai látványosságoknál rejtették el. A játékkal a turistákat is meg szeretnék mozgatni, szeretnék, ha felfedeznék környéket és olyan helyekre is eljutnának, amelyek a fő turisztikai útvonalaktól távolabb vannak. A “kincseket” rejtő utcákról fényképeket is készítettek, az utcák jellegzetes házait, szobrait is lefotózták, ezeket az ismertetőjeleket a Nyitott Balaton – blogbejegyzésekben tették közre. – mondta Éskovács Péter, a Nyitott Balaton akció kommunikációs vezetője.

Semsei Sándor, a Balatoni Riviéra Egyesület elnöke, a Nyitott Balaton akció egyik kitalálója hozzátette, a boros játék mellett, október 5-ig 162 olyan eseményt szerveznek, amelyekkel azt szeretnék bizonyítani, hogy a Balaton ősszel sem kihalt, érdemes ide eljönni néhány napra. Ezzel az akcióval a balatoniak nem a nyári szezont akarják meghosszabbítani, ahogy ezt húsz év óta sokan szeretnék. “A szezon önmagában meghosszabbíthatatlan, hisz ugyanazt, amit nyáron kínálunk, ilyenkor nem lehet eladni. A Nyitott Balaton elnevezésű akcióval gyakorlatilag újabb szezont szeretnének teremteni. Ősszel teljesen más kínálatot ajánlatokat szeretnének a középpontba állítani, olyan dolgokat, amelyek nem feltétlenül kötődnek a nyárhoz. Ilyenek például a szüreti fesztiválok, a kerékpáros túrák, a nemzeti parkok kínálta” – mondta Semsei Sándor.

Fekete Tamás, a tó körüli turisztikai szervezeteket tömörítő szakmai érdekképviselet, a Balatoni Regionális TDM Szövetség alelnöke hozzátette, az akciót a Magyar Turizmus Zrt. is támogatja. “A szeptember 25-én elkezdett kampánynak köszönhetően, az átlagnál is többen voltak több szüreti fesztiválon. Paloznak, Siófok, Alsóörs szakemberei is azt a visszajelzést adták, hogy telt házzal zajlottak a szüreti felvonulások, gasztronómiai fesztiválok. Ugyanakkor a következő hétvégén még sok helyre elutazhatnak a turisták, ha bele szeretnének kóstolni a szüreti vigasságok kínálatába. A hétvégén különleges borokkal várják a vendégeket Lovason, kerékpárral mehetnek szüretelni Balatonföldvárra, de akár érdemes ellátogatni Gyenesdiásra is, ahol bio-borok kóstolójával, Ábrahámhegyen pedig a Murcifesztiválra várják a vendégeket. Ezek mellett, a Nyitott Balaton akció honlapján 162 más olyan eseményt is megtalálhatnak az érdeklődők, amelyek miatt, október 5-ig biztos, hogy érdemes a Balatonra utazni.”

garda fesztivál 2010-6.JPG

Dani Barbara, Magyar Turizmus Zrt. Balatoni Regionális Marketing Igazgatóságának vezetője szerint: kimondottan jól teljesített a Balaton a nyáron. A legtöbb strand például 20-25 százalékkal is növelte vendégforgalmát a tartósan jó idő miatt. A strandszezon végeztével azonban nem áll meg az élet a Balatonon. Október 5. után, a Nyitott Balaton akció vége után is érdemes lesz a Balatonra utazni. A kirándulások mellett, sok turistát vonzhat például a Siófoki Halfesztivál (október 9-11.), ahol minden balatoni halas ételt meg tudunk kóstolni a pontytöpörtyűtől a klasszikus magyar hekkig. A gasztronómiai kínálat azonban nem áll meg itt, hiszen a környékbeli pálinkák és fröccsök sem hiányozhatnak a halak mellől. Zánkára még október 17-én is elutazhatunk egy jó kis szüreti mulatságra. De aki nem tud eljönni a Balatonra októberben, annak azt ajánljuk, hogy látogasson el a Balatonra Márton napján, amikor a balatoni borrégió újabb boros programokkal várja a vendégeket. Ennek a napnak a környékén a borosgazdák bemutatják az újboraikat és elfogyasztják vendégeikkel együtt az ízletes kemencében sült libacombot, megelőlegezve ez által a következő év gazdagságát. Ilyen rendezvénnyel várják a vendégeket például Badacsonytördemicen, Alsóörsön és Siófokon is.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr47875600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása