Tour de Hongrie a Balatonnál

2015. július 31. 09:37 - balaton | peti

kerekkk.jpg

Akik csak egy picit is jártasak a kerékpáros sportban azok tudják mit jelent a Tour de France, a Giro d’Italia vagy a Vuelta a Espana – lévén a leghíresebb nemzeti körversenyek ezek Európában. De vajon azt is tudták-e, hogy Magyarországon is létezik ilyen körverseny, mégpedig nem kevesebb, mint a 90 éve? Bizony, ez nem más, mint a Tour de Hongrie, amely 2015-ben augusztus 4-én indul Szombathelyről.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az eseményt kisebb-nagyobb viszontagságok érték, így nem a 90. alkalomra kerül sor, csupán a 36. megmérettetés lesz az idei, de az kétségtelen, hogy az első versenyt még 1925-ben szervezték meg. A cél pedig azóta sem változott: Versenyezzük körbe Magyarországot kerékpárral! A kezdeti útvonal kissé megváltozott, a Budapest – Szombathely – Győr – Budapest táv kibővült, és sokkal több helyre viszi el a résztvevőket.

Természetesen egy ilyen megmérettetésből nem maradhat ki az ország egyik legszebb tája, a Balaton sem. Mindjárt az első két szakaszban kap szerepet augusztus 5-én és 6-án. Az augusztus 4-ei szombathelyi prológot követően, másnap a kerekezők célba veszik a Magyar Tengert, s meg sem állnak Keszthelyig, ami 112 km-nyi teljesítendő távot jelent. Keszthelyen korábban már megfordult a Tour de Hongrie mezőnye több ízben is (egészen pontosan 5-ször), de a legutolsó alkalom 1964-re datálható, így érthető, hogy nagy izgalommal fogadják újra a versenyzőket a nyugat-balatoni városban.

Rövid pihenő után csütörtökön (augusztus 6-án) a 2. szakasszal folytatódik a Tour de Hongrie, mely Balatonföldvárról rajtol el, s Kecskemétre fog majd beérkezni, lebirkózva ezzel az egész verseny leghosszabb etapját (200 km). A dél-balatoni vitorlás fellegvárban sem először járnak a résztvevők, Keszthellyel ellentétben azonban nem kell sokat keresgélnünk a múltban, hogy ennek nyomára bukkanjunk. 2004-ben mindjárt az első szakasz befutójaként szerepelt (Balatonfüred – Balatonföldvár 178 km), majd egy évvel később a mostani útvonallal megegyező Balatönföldvár – Kecskemét táv kiindulópontja volt.

A Tour de Hongrie teljes hossza 700 km, mely 5 szakaszra osztható, a befutó augusztus 9-én, vasárnap Budapesten, a Budai Várban lesz. A versenyről további információk itt találhatók.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr87667754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása