Ezt is kipróbáltuk: Extrém Kalandpark Balatonfüred

2015. július 15. 13:43 - balaton | peti

kalandparkkk.jpg

Június végén nyitott Balatonfüred határában a Extrém Kalandpark Balatonfüred, ahol korábban „csak” egy bringaparkot lehetett találni. Azért nem írom, hogy kipróbálni, mert csak időszakosan tartott nyitva, leginkább rendezvények alkalmával fogadott látogatókat. Most azonban ez is megváltozott. Az Extrém Kalandpark elnevezés kissé csalóka, mert nem pusztán a hagyományosan fák közé felépített akadálypálya-rendszert jelenti – amire előzetesen gondolnánk. Nézzük sorba, mit tudunk kipróbálni még a helyszínen.

Kerékpáros akadálypálya:

Épített dirt- és trialpálya, ahol a két keréken trükközők, bátran kiélhetik ambícióikat. Elöljáróban annyit jegyeznék meg, hogy nem kifejezetten gyerekeknek való – főleg a trial rész – mert az akadályok nagyságát látva igencsak erőt próbáló feladat keresztül verekedni magunkat rajta. A dirt pályára bárki rámehet, az kevésbé veszélyes egy épített, ugratókkal tűzdelt kanyargós körpályát kell elképzelni.

Mászótorony: 

kalanparkkkk3.jpg17 méter magas, több „pályát” magába foglaló óriási mászófal, ahol egyszerre akár 3-an is tudnak mászni. A kapaszkodók alakja és elhelyezkedése igen változatos, így lényegében több nehézségi fokon lehet meghódítani a tornyot. Fentről lepillantva pedig a büszkeség mellett némi tériszony is jelentkezhet – persze nem kell aggódni, a biztosításnak köszönhetően semmi bajunk nem eshet.

Csúszópálya:

És ha már szóba került a tériszony, érdemes megemlékezni a csúszópályáról is, amely a legtöbb kalandparkkal ellentétben nem a drótkötél akadálypálya része, hanem attól külön van, így anélkül is ki lehet próbálni, hogy az akadálypályára bemennénk. A csúszópálya 4 szakaszból áll, ezek teljes hossza 340 méter, melyek közül a két hosszú rész kb. 120 méter lehet (nem mértem le pontosan, ez csak becslés). Ez már önmagában különlegesség, de ez még nem minden, ha hozzávesszük, hogy az egész csúszópálya a mászófal tetejéről (azaz kb. 18 méter magasról indul), akkor elmondhatjuk, hogy a régió legizgalmasabb csúszópályájával van dolgunk.

Drótkötél akadálypálya:

Végezetül, mindenképpen szót kell ejtenünk a park főattrakciójáról, a drótkötél akadálypályáról. Ennek a kialakítása is egyedi, nem hosszan elnyúlik, hanem emeletes. Erre szükség is van, mert tetemes akadálymennyiséget kell annak leküzdenie, aki végig akar menni a teljes a pályán. Az animátorok elmondása szerint, még rutinos kalandparkjáróknak is legalább 3 órába telik mire körbeérnek. Az akadálypályákon belül nincsen több külön pálya kiépítve, kezdő, haladó és extrém fokozat van csupán kijelölve, viszont több ponton be-, illetve ki lehet szállni a különböző szintekbe.

Én a haladó fokozatot próbáltam, és nem is mentem rajta végig, de alaposan megizzasztott az a rövid szakasz is, amit teljesítettem. A szokásosnak mondható akadályok mindegyike megtalálható (pl. drótkötélen egyensúlyozás, papgáj-lengőhinta, hálón mászás, stb.), de néhány különlegességet is sikerült a kalandok közé belecsempészni. A legérdekesebb megoldás kétségtelenül a drótkötélre erősített kerékpár volt, amin két platform között kellett áttekerni – mindezt 6-7 méter magasan… persze maximális biztosítás mellett, de ezt az ember addig nem hiszi el, amíg meg nem tapasztalja, hogy nem eshet le. A több ínyencségről nem rántanám le a leplet, csak annyit árulok el, hogy érdemes személyesen is megnézni és kipróbálni őket.

A parkba a belépés díjtalan, így aki csak kísérőként van jelen, nyugodtan végignézheti a többiek küzdelmét az akadályokkal. Az attrakciók külön-külön is igénybe vehetők, ha valaki csak az egyiket szeretné kipróbálni, de „all-access” jegy váltására is van lehetőség, ami korlátlanul jó mindegyik akadályra. Ha ráérünk, érdemes ezt igénybe venni, mert az Extrém Kalandparkban kényelmesen el lehet tölteni egy bő fél napot – anélkül, hogy észrevennénk. További információk itt találhatók a parkról.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr97630106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása