Kék Hullám-díjas strandok a Balatonnál

2015. június 30. 10:09 - balaton | peti

strand_1.jpg

Az utóbbi években, a nyári szezon kezdetén a Balatoni Szövetség és a Magyar Turizmus Zrt. számos szakmai szervezet együttműködésével minden évben értékelte a Balaton régió legjobb strandjait, s ezek a helyszínek megkapták a Kék Hullám Zászló díjat. Az idei évben a minősítés menete módosult: az új kritériumrendszernek köszönhetően a strandok jellemzői sokkal jobban elkülönültek egymástól, ennek köszönhetően a minősítés pontosabbá vált.

Szintén az újítás részét képezte, hogy a helyszíneket nem nyitás előtt, hanem működés közben keresték fel az értékelő bizottság tagjai, így a vendégek nézőpontjából vizsgálhatták a strandokat, a kötelező jogszabályi előírások betartásán túl ugyanis nagyon fontos a látogatók kényelme, komfortérzete is.

Az értékelést témák szerint különböző csoportokra osztották, ezek között jelentős szerep jutott a mozgáskorlátozottak számára kialakított szolgáltatásoknak (parkolóhely, mosdó, vízbejutást segítő eszközök), vagy a speciális lehetőségeknek kifejezetten kisgyermekek részére (pelenkázó, árnyékos játszótér, lidós partszakasz, stb.). Természetesen az olyan alapvető jellemzők is elbírálás alá kerültek, mint a víztisztaság, bejárók minősége, árnyékos részek aránya, járdák állapota, (szelektív) hulladékgyűjtők gyakorisága, stb., de a vendégek közérzetének javításához hozzájáruló szolgáltatások mennyisége és színvonala (pl. virágosítás, WiFi, sportpályák megléte, sporteszközök kölcsönzési lehetőségei, stb.) is nagy szerepet kapott.

Idén először csillagokkal is megkülönböztették egymástól a díjazott strandokat, a 3 csillagos minősítés jelöli a legmagasabb színvonalú helyszíneket. Ezt az alábbi 8 strand kapta meg:

  • Lidó strand, Vonyarcvashegy
  • Esterházy strand, Balatonfüred    
  • Kisfaludy strand, Balatonfüred    
  • Községi strand, Csopak      
  • Községi strand, Balatongyörök      
  • Napfény strand, Balatonlelle                  
  • Diási Játékstrand, Gyenesdiás
  • Községi Strandfürdő, Szigliget      

Különdíjak is kiosztásra kerültek, a „Balaton családbarát strandja” a balatonfüredi Esterházy strand lett, „a Balaton kerékpáros-barát strandja” címet a balatonberényi Községi strand kapta, a „Balaton legsportosabb strandjának” pedig a vonyarcvashegyi Lidó strandot választották. A fenti különdíjas strandok a Magyar Turizmus Zrt. vándorserlegeit is megkapták. Érdemes még megemlékezni a legjobb balatoni szabadstrandtól (Platán strand – Balatonboglár) és a legtöbb pontot elérő strandról is (Községi strand – Balatongyörök).

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr107584826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása