Mindenkiben van egy kis magyar – Robert Capa Balatonfüreden

2015. március 04. 09:52 - balaton | peti

capa.jpg

Történetem minden szereplőjének – legyen az híres fotográfus, színésznő vagy éppen film – van magyar vonatkozása. Robert Capa kiállításának – lévén Balatonfüreden lesz – pedig szintén magyar vonatkozása, sőt mi több aktualitása van.

A balatonfüredi Robert Capa kiállítás március 21-től látogatható Füreden, a Vaszary villában. Ezt a kiállítást nem most láthatja először a nagyközönség, mert a tárlat kurátora 2011-ben már rendezett hasonló néven egy kiállítást Győrben a Magyar Nemzeti Múzeum képeiből, de ez természetesen nem von le a művészi élményből, és nagyszerű, hogy Robert Capa háborús és békeidőben készült képei a Balaton parti városban is láthatóak lesznek a nyár folyamán.

Robert Capa – talán már mindenki előtt ismert, hogy – magyar származású, 1913-ban született Budapesten, Friedmann Endre néven. Kalandos és sajnos, nagyon rövidre szabott élete során több háborúból tudósított, megjárta többek között a spanyol polgárháború és a második világháború hadszíntereit. 1943-ban eljutott Casablancába is, amelynek kikötője az amerikai erők európai inváziójának egyik legnagyobb hadtáp-, és raktárbázisa volt.

Minden idők egyik legszebb és leghíresebb szerelmes filmje, a Casablanca is itt, a kollaboráns francia Vichy-kormány által ellenőrzött marokkói városban játszódik - éppen a II. világháborúban. A magyar származású Kertész Mihály által rendezett film hallhatatlanná vált szerelmes asszonyát az az Ingrid Bergman játszotta, aki pár esztendővel később Robert Capa szeretője lett – nem sokkal Párizs Capa által több fotósorozaton is megörökített felszabadulása után.

Capa végül is nem vette feleségül Bergmant, kapcsolatuk 1948-ban véget ért. A fotós természetesen tovább dolgozott egészen 1954-ben bekövetkezett haláláig - képein keresztül igyekezett az emberekhez közel hozni a háború minden pillanatát. A füredi kiállítás egyrészt ezekbe az alkotásokba enged bepillantást, de a mintegy 50 kép mellett vetített anyagok is várják az érdeklődőket egészen augusztus 9-ig.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr917239597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása