Olaszrizling október ajándék borral

2014. október 07. 11:17 - BALATON | NÓRI

oo_logo_final.jpgEz a hónap úgy tűnik, hogy a gasztronómiáról szól. Az Éttermek Hete mellett idén október-ben immár második alkalommal állítja a figyelem középpontjába az olaszrizling szőlőfajtát az Olaszrizling Október program-sorozat. 2013 után az idei október is a hazánkban legnagyobb területen termesztett szőlőfajtáról, az olaszrizlingről szól majd. Az eseményhez szerte az országban éttermek, borkereskedések csatlakoznak, és idén is megrendezik több mint hatvan pincészet részvételével a Nagy Olaszrizling Kóstolót október 11-én Budapesten. Aki teheti látogasson el a rendezvényre, a résztvevő pincészetek listája, amelyek között termé-szetesen szinte minden jelentősebb balatoni pincészet képviselteti magát, itt érhető el.

Az olaszrizling hazánk egyik legjelentősebb fajtája, hiszen a legnagyobb területen termesztett fehér szőlő, és szinte mindegyik borvidéken megtalálható. Különlegességét az adja, hogy visszafogott aromái révén képes kifejezni a termőtáj adottságait, különös tekintettel a Balaton északi partjának vulkanikus talajára.

A rendezvénysorozat apropója kapcsán a Borászportál borversenyt is hirdetett az olaszrizlingek között és büszkén jelenthetjük, hogy bár az első helyezett egy szlovák pincészet bora lett, de azért a második és harmadik helyezett bor a Balaton mellől származik és természetesen az első 10 helyezett között még szintén található több balatoni bor is. (2. helyezett: Sabar Mórocz Olaszrizling, 2013 – Badacsony, 3. helyezett: Guden Birtok Guden Vitéz, 2013 – Csopak)

Még mielőtt elmondanánk, hogy hol, milyen finomságokkal, programokkal készülnek a környékbeli éttermek, pincészetek, egy jó hírt szeretnénk megosztani Veletek. Az október 22. és november 2. között megrendezésre kerülő őszi Nyitott Balaton rendezvénysorozat alatt több helyen is ajándékképpen egy pohár borral várják a vendégeket. A részletek és a letölthető kuponkatalógus itt érhető el.

És akkor következzen az Olaszrizling október rendezvénysorozatban részt vevő éttermek, poncészetek programja.

Kistücsök Étterem, Balatonszemes

Októberben minden az olaszrizling körül forog a családi étteremben. Az amúgy is széles olaszrizling-kínálat kibővül, és pohárra is kóstolhatóak lesznek a tételek. Emellett kifejezettem egy-egy olaszrizlinghez készítenek hozzáillő ételeket, így gasztronómiai élményekkel is gazdagodhatnak a vendégek.

Laposa Birtok, Badacsony

Az olaszrizling október keretein belül a Laposa Birtokon az elmúlt 10 év olaszrizlingjeinek kóstolására nyílik lehetőség a hét minden napján. A borok mellé helyi termelők kimagasló minőségű sajtjai, sonkái társulnak, de kóstolható kacsamáj pástétom szarvasgombás vaj és az olaszrizling tortát sem érdemes kihagyni!

A Laposa Birtok az olaszrizling október alkalmából egy "Rizling Vakáció" programot szervez október 11-12-én a Badacsonyba látogató vendégeknek. A bortriatlon harmadik állomása a hétvégén megrendezésre kerülő Rizling Vakáció, amely során amellett, hogy megkóstolhatjuk az elmúlt 10 év olaszrizlingjeit, egy játékban is részt vehetünk. Hódítsuk meg a Tanúhegyeket! Vegyél részt a bortriatlon felfedezőúton és gyűjts össze minél több boros címkét, bélyeget és pecsétet. A pecsétet ott keresd, ahol a rizling bor lelőhelyeit találja. Amennyiben sikeresen rátaláltál a rejtekhelyekre, kérd a pecsétet és értékes nyeremények gazdája lehetsz. Három különböző pecsétet kitűzőre, hat különböző pecsétet pedig egy palack borra válthatsz be.

Lídia Borház, Zánka

Lehetőség nyílik bor-taxival bejárni a környék lankáit, finom borokat és házias ételeket kóstolni, és mindemellett élvezni a magával ragadó balatoni panorámát. Megtapasztalhatja a helyi borászok vendégszeretetét, a hamisítatlan Balaton-felvidéki életérzést, melyet a pincészetek és vendéglátók nyújtanak. Családjával, barátaival pénteki bortúrákon vehetnek részt vagy saját igényei szerint egyeztessen egyedi időpontot.

Mi a Kő Étterem, Köveskál

Az Olaszrizling Októberhez a köveskáli Mi A Kő étterem és borbár, valamint a Káli-medencei Borok Háza is csatlakoztak. A helyi borászok - Pálffy, Káli Kövek, Kőróka, Kaál Villa, Trombitás - rizlingjeiből októberre egy kóstoló sort készítenek, valamint a hónapban mindig lesz egy étel ami a rizlingről szól, mint például rizling leves, rizling krém brülé.

Festetics Helikon Taverna, 2014. október 25., Vonyarcvashegy

Olaszrizling Október keretében egy múltidéző, gyertyafényes, öttételes "Best of Balaton" borkóstoló lesz Vonyarcvashegyen. A kóstolót a történelmi Festetics család szolgálólánya vezeti. A meghívott előadó, Nagy Dóra a Badacsonyi Kutatóintézet munkatársa, aki rövid előadást tart az olaszrizlingről, mint szőlőfajtáról. Majd ezt követően a vendégek ötféle balatoni olaszrizlinget ismerhetnek és kóstolhatnak meg, hogy pontozás alapján megszavazhassák a "Helikon Taverna legjobb Balatoni Rizling"-jét.

Ha érdekel a gasztronómia, olvasd el az Étterem Hét rendezvénysorozatról szóló bejegyzésünket is.

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonabalatonon.blog.hu/api/trackback/id/tr86766771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása